Nivelul global al mării crește într-un ritm mai mult decât dublu față de cel înregistrat în primul deceniu de măsurători, în perioada 1993-2002, și a atins un nou record anul trecut, a anunțat vineri Organizația Meteorologică Mondială.
Topirea extremă a ghețarilor și temperaturile-record ale oceanelor - care determină topirea ghețarilor și extinderea suprafeței de apă - au contribuit la o creștere medie a nivelului mării de 4,62 mm pe an în perioada 2013-2022, a declarat agenția ONU într-un raport important care detaliază ravagiile provocate de schimbările climatice. Acest ritm este aproximativ dublu față de cel înregistrat în primul deceniu, 1993-2002, ceea ce duce la o creștere totală de peste 10 cm de la începutul anilor 1990.
Te-ar putea interesa și Raport ONU privind clima: Nivelul global al mării crește mai rapid decât se anticipase
Creșterea nivelului mării amenință unele orașe de coastă și însăși existența unor state de joasă altitudine, cum ar fi insula Tuvalu - care intenționează să construiască o versiune digitală a sa în cazul în care va fi scufundată.
„Acest raport arată că, încă o dată, concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă continuă să atingă niveluri-record - contribuind la încălzirea uscatului și a oceanelor, la topirea calotelor de gheață și a ghețarilor, la creșterea nivelului mării, precum și la încălzirea și creșterea acidității oceanelor”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în prefața documentului.
Raportul anual, publicat cu o zi înainte de Ziua Pământului, a arătat, de asemenea, că gheața din Antarctica s-a retras până la minime record în iunie și iulie anul trecut. Oceanele au înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, aproximativ 58% din suprafața lor înregistrând un val de căldură marină, se arată în raport.
În general, OMM a precizat că anul 2022 s-a clasat pe locul cinci sau șase în topul celor mai călduroși ani înregistrați, temperatura medie globală fiind cu 1,15 grade Celsius peste media perioadei preindustriale, în ciuda impactului unui eveniment climatic ca La Niña, care a durat trei ani și a răcit atmosfera.
Cercetătorii în domeniul climei au avertizat că lumea ar putea depăși un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024.