Linkuri accesibilitate

„Regimentul nemuritor”: Cum eroii de război au devenit un instrument de rescriere a istoriei


În 2022, însă, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, deputații comuniști și socialiști au participat împreună pe 9 mai la marșul „Regimentului nemuritor”, după ce au ajuns pe listele unui bloc comun în Parlament.
În 2022, însă, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, deputații comuniști și socialiști au participat împreună pe 9 mai la marșul „Regimentului nemuritor”, după ce au ajuns pe listele unui bloc comun în Parlament.

Partidul Socialiștilor, în frunte cu fostul președinte Igor Dodon, și formațiunea oligarhului fugar Ilan Șor au anunțat că vor participa de 9 mai la marșul „Regimentul nemuritor”. Europa Liberă explică în ce constă această acțiune, cine a lansat-o și cum a fost preluată de regimul de la Kremlin.

Cum a apărut ideea

Luptătorii din cel de-al Doilea Război Mondial „învie” și defilează alături de urmașii lor de Ziua Victoriei. Cam asta ar fi filosofia din spatele inițiativei „Regimentul nemuritor”, lansată în 2012 de activiștii civici și jurnaliștii Igor Dmitriev, Serghei Lapenkov și Serghei Kolotovkin din Tomsk, Rusia.

„Am propus să ieșim cu fotografii ale bunicilor noștri, care au decedat apărându-și patria, ca să arătăm că ei ar fi cu noi. Prin intermediul televiziunii, am spus această poveste, am realizat un videoclip despre inițiativă și oamenii au venit. Ni s-a oferit un spațiu pentru 500 de persoane pentru acțiune, dar au venit 6.000. Am împărtășit ideea noastră cu 30 de orașe în primul an”, a povestit Europei Libere Serghei Lapenkov, unul dintre autorii ideii.

„Pentru a participa, trebuia doar să fii de acord că nu este vorba de o acțiune politică, comercială sau de imagine și că niciun funcționar nu ar trebui să fie prezent în prim-plan. […] Apoi, a apărut o altă organizație, cu planuri, rapoarte, conferințe și buget”, a mai spus Lapenkov.

În cartea sa „Regimentul nemuritor. Războiul sfânt al lui Putin”, scriitoarea de origine ruso-franceză Galia Ackerman descrie cum inițiativa societății civile a fost preluată de Kremlin pentru a o folosi în propriile interese.

„Ideologii naționaliști ruși, în frunte cu vestitul teoretician Aleksandr Dughin, s-au pus în mișcare pentru a da acestei defilări un sens cvasi-mistic: cel al unei prezențe reale a morților în mijlocul celor vii”, scrie Ackerman.

Cum regimul lui Putin a acaparat inițiativa

Mișcarea a devenit foarte repede populară. Dacă pe 9 mai 2010 la manifestațiile de la Moscova au participat cel mult 5.000 de persoane, în 2013, la un an după ce activiștii din Tomsk și-au lansat inițiativa, „Regimentul nemuritor” defila în 120 de orașe din Rusia, dar și în Ucraina, Kazahstan și Israel.

În 2014, civili ținând în mâini portrete ale foștilor luptători au mărșăluit în 500 de orașe și în șapte țări. Peste un an, președintele Vladimir Putin decide să acorde „Regimentului nemuritor” sprijin din partea statului și intră el însuși în rândurile celor 500.000 de oameni care defilează, aducând portretul tatălui său.

„Statul a acaparat o inițiativă care avea inițial un scop nobil: să păstreze, în sânul fiecărei familii, amintirea generației care a trecut prin Marele Război de Apărare a Patriei”, afirmă Galia Ackerman.

Potrivit ei, Putin a avut ideea să folosească victoria contra nazismului pentru a readuce rușilor mândria față de trecutul lor sovietic, dând la o parte aspectele întunecate.

„Rescriind istoria secolului XX, liderul de la Kremlin a produs o viziune delirantă a unei Rusii care luptă din nou împotriva fascismului. În Ucraina, de pildă”, susține autoarea.

Cum a ajuns inițiativa în R. Moldova

Acțiunea s-a răspândit în statele post-sovietice, ajungând în 2016 și în R. Moldova.

„«Regimentul nemuritor» a venit în Moldova ca să ne unească într-un spațiu geopolitic unic, sub denumirea URSS”, anunța, în 2016, ziarul „Socialiștii”.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, promitea că în stradă vor ieși zeci de mii de oameni și preciza că sunt pregătite „mai multe fotografii ale eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, un indiciu că această inițiativă a societății civile a devenit una politică și în R. Moldova.

Până în 2022, marșul și alte manifestații consacrate zilei de 9 mai erau organizate de Partidul Socialiștilor și o structură apropiată formațiunii - Comitetul național de coordonare „Pobeda” („Victoria”).

„Am patru bunici care au luptat în război”. Cum a sărbătorit
PSRM ziua de 9 mai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00

În 2017, Partidul Comuniștilor vine cu critici la adresa socialiștilor, spunând că acțiunea de comemorare sub patronajul lui Dodon (care era deja președinte al țării), la fel ca și al oricărui alt funcționar, „este un nonsens și bătaie de joc de esența acțiunii”.

„«Regimentul nemuritor» a căpătat o amploare atât de mare pentru că nu a apărut în birourile a tot felul de șefi și nici nu a fost rezultatul unor indicații sau circulare”, scria atunci ziarul „Comunist”. În articol se mai spune că unii reprezentanți ai lui Dodon încercau să alunge oamenii care se alăturau marșului „fără patronajul socialiștilor”.

În 2022, însă, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, deputații comuniști și socialiști au participat împreună pe 9 mai la marșul „Regimentului nemuritor”, după ce au ajuns pe listele unui bloc comun în Parlament.

În Rusia, în același an, peste 125 de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor prilejuite de Ziua Victoriei pentru că au protestat contra războiului din Ucraina.

Pe 18 aprilie 2023, Igor Dodon a anunțat că Partidul Socialiștilor va participa la marșul „Regimentul nemuritor” „fără steaguri de partid, cu toate simbolurile victoriei”. Un anunț similar a făcut în aceeași zi și liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG