Linkuri accesibilitate

The Washington Post: Prigojin ar fi propus Kievului informații despre poziții ale armatei ruse în schimbul retragerii din Bahmut


Evgeni Prigojin și mercenarii grupului Wagner, 5 mai 2023
Evgeni Prigojin și mercenarii grupului Wagner, 5 mai 2023

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi propus Kievului informații despre pozițiile armatei rusești, în schimbul retragerii forțelor ucrainene din apropiere de Bahmut, oraș pe care mercenarii lui Prigojin încearcă să-l ia cu asalt de luni de zile, scrie publicația americană The Washington Post, cu referire la documente secrete ale Pentagonului scurse pe internet.

Prigojin ar fi transmis oferta în luna ianuarie prin contactele sale din cadrul serviciului de informații militare al Ucrainei. The Washington Post scrie că două surse ucrainene i-au confirmat aceste informații.

Un alt document, potrivit ziarului, afirmă că Prigojin s-a întâlnit personal cu ofițeri ai Direcției principale de informații a ministerului ucrainean al Apărării într-o țară africană. La una din întâlniri, Prigojin ar fi spus că armata rusă se confruntă cu o insuficiență de muniții și ar fi recomandat Kievului să lanseze o contraofensivă asupra Crimeii. Documentul Pentagonului scurs în internet nu precizează clar care sunt pozițiile trupelor rusești pe care Prigojin s-ar fi oferit să le dezvăluie.

Una din sursele ucrainene citate de The Washington Post a declarat că Kievul a respins oferta lui Prigojin pentru că nu avea încredere în acesta, considerând că este o înscenare a Kremlinului.

De asemenea, publicația citează un oficial american care a avertizat că există îndoieli similare și la Washington cu privire la intențiile șefului grupului de mercenari Wagner.

Oficialii ucraineni și americani au făcut declarațiile sub rezerva anonimatului.

Într-un interviu acordat luna aceasta cotidianului The Washington Post, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat contactele cu Prigojin cu serviciile de informații militare ucrainene. „Este o chestiune care ține de informații [militare]”, a spus Zelenski. Liderul ucrainean s-a opus, de asemenea, difuzării publice a informațiilor clasificate și a declarat că el crede că scurgerile de informații au fost în beneficiul Rusiei.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a comentat mai întâi în mod sarcastic articolul din The Washington Post. El a scris pe Telegram: „Da, desigur, pot confirma aceste informații, nu avem absolut nimic de ascuns de serviciile de informații străine: Budanov (șeful serviciilor secrete ucrainene) și cu mine suntem încă în Africa”.

Ulterior, biroul de presă al lui Prigojin a publicat un alt răspuns, în care respinge vehement cele scrise de The Washington Post, adăugând că nu a mai fost în Africa cel puțin din februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că știrea despre pretinsa ofertă făcută de Prigojin Kievului seamănă cu un zvon. „Nici măcar instituțiile media respectate nu au scăpat în ultima vreme de răspândirea unor zvonuri false”, a declarat Peskov, comentând articolul din The Washington Post despre presupusele contacte ale lui Prigojin cu Kievul.

Lupte grele au loc în Bahmut din august 2022, unde vârful de lance al atacurilor rusești îl constituie grupul Wagner, unitățile căruia sunt considerate ca fiind mai bine pregătite de luptă decât cele ale armatei ruse.

În așteptarea contraofensivei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a amenințat de mai multe ori, în mod public, că își va retrage forțele din Bahmut și din regiunile învecinate dacă acestea nu vor primi muniție suplimentară.

Cu toate acestea, oficiali americani și armata ucraineană au declarat că trupele Wagner nu au avut nicio problemă cu muniția pe front.

În ultimele zile, Kievul a anunțat succese în regiunea Bahmut, forțele sale avansând spre nord și la sud de oraș. Moscova spune însă că forțele sale au respins atacurile armatei ucrainene.

Nici forțele ucrainene, nici cele rusești nu au reușit să preia controlul total al orașului Bahmut, după luni de lupte care au provocat pierderi grele de ambele părți.

XS
SM
MD
LG