Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Cum a fost la „Adunarea Moldova Europeană” și ce rămâne după ea   


Când R. Moldova a primit statut de candidată la aderarea la UE, în atmosfera încordată a verii lui 2022, nu a ieșit nimeni în centrul Chișinăului pentru a-și exprima bucuria. S-a sărbătorit aproape un an mai târziu, pe 21 mai 2023. Cum a decurs „Adunarea Moldova Europeană” și ce rămâne după ea?

În noul episod din „Reporterii”, aflăm de la jurnalista Europei Libere Cristina Popușoi ce s-a spus la demonstrația pro-europeană din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. La manifestația văzută și drept o ripostă dată adversarilor integrării europene, au venit, la îndemnul și cu ajutorul președintei Maia Sandu și guvernului, 75 de mii de oameni, potrivit estimărilor poliției.

Cum a fost „Adunarea Moldova Europeană” și ce rămâne după ea   
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:35 0:00

De la Denis Dermenji, jurnalistul Europei Libere care s-a aflat pe 21 mai într-o cu totul altă piață, pe strada Lenin din Comrat, aflăm ce ripostă la ripostă a dat Partidul Șor și simpatizanții săi din autonomia găgăuză. Aceștia au cerit un referendum în chestiunea orientării externe, spunând că R. Moldova nu trebuie să se îndepărteze de Rusia.

Pe jurnalistul Mircea Țicudean, care a urmărit ambele evenimente de la distanță, din redacția Europei Libere de la Praga, l-am întrebat ce rămâne în urmă, după „Adunarea Moldova Europeană”: și-au atins președinta Sandu și guvernul scopul de a impresiona suporterii din UE, dar și rivalii de acasă deopotrivă? Iar dacă răspunsul este da, cât de valoroase sunt aceste „impresii” și în ce măsură pot produce alte efecte decât cele de imagine, de creare a unei mitologii și a unei embleme a integrării europene?

Participant la Adunarea „Moldova Europeană”: Nu vrem „ruskii mir”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG