Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe ai Ungariei și Moldovei, viziuni diferite pe marginea războiului din Ucraina


Ministrul maghiar de Externe spune că Ucraina trebuie să negocieze pacea cu Rusia
Ministrul maghiar de Externe spune că Ucraina trebuie să negocieze pacea cu Rusia

Ungaria pledează pentru încetarea războiului din Ucraina, pentru armistițiu și negocieri de pace „cât mai curând posibil”, a declarat ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferințe de presă cu șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.  

„Acest război în Ucraina are doar perdanți și învinși. Noi vrem ca acest război să se termine cât mai repede. În Ucraina trăiește o comunitate maghiară semnificativă, ai cărei membri sunt înrolați în armata ucraineană și mor în acest război”, a spus Szijjártó, comentând astfel la cererea Europei Libere cuvintele prim-ministrului său, Viktor Orbán.

La un forum economic din Doha (Qatar), marți, Orbán a declarat că „este puțin probabil ca săraca Ucraină” să câștige războiul împotriva Rusiei.

La Chișinău, ministrul de externe Szijjártó a spus și el că Ungaria pledează pentru „armistițiu cât mai curând posibil și negocieri de pace” în privința Ucrainei.

Ministrul maghiar de Externe spune că Ucraina trebuie să negocieze pacea cu Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

Ungaria face mereu figură aparte printre țările din UE și NATO în ceea ce privește războiul din Ucraina, menținând legăturile cu Rusia și opunându-se vehement trimiterii de arme spre Kiev.

În aprilie, ministrul de externe Szijjártó a negociat la Moscova un nou contract pentru gaze rusești, în vreme ce aproape toate celelalte țări din UE renunțau la asemenea importuri.

Budapesta a blocat de asemenea extinderea NATO în urma invaziei, opunându-se cererii de aderare a Suediei, ca ripostă la criticile suedeze la adresa derapajelor sale nedemocratice.

Miercuri, 24 mai, la conferința de presă de la Chișinău, ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a expus o poziție diferită de cea ungară față de conflictul din Ucraina. El a reiterat că Chișinăul condamnă ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și a menționat că Moscova continuă „acțiuni ostile, inclusiv față de Moldova”.

„Acum R. Moldova nu este supusă unor riscuri militare, în același timp suntem ținta mai multor tentative de destabilizare inițiate de către și cu sprijinul Rusiei”, a declarat Popescu. El a menționat în context sprijinul oferit de NATO pentru consolidarea capacității de apărare a Moldovei, inclusiv prin intermediul Ungariei.

Pe lângă subiecte legate de cooperarea culturală, miniștrii au discutat și problemele R. Moldova, legate de operarea zborurilor de pasageri.

Popescu a dat asigurări că Guvernul va face tot posibilul ca compania maghiară WizzAir să reia zborurile spre Chișinău cât mai curând, după ce le-a suspendat invocând nesiguranța spațiului aerian moldovean. Szijjàrtó a declarat deschiderea părții ungare pentru restabilirea relațiilor comerciale între WizzAir și Moldova.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG