Linkuri accesibilitate

Băutură și droguri | Soldații ruși reveniți din Ucraina se luptă cu stresul posttraumatic


Cadavrul unui soldat rus lângă un tanc distrus în satul Storoje recent eliberat, regiunea Donețk, Ucraina, 14 iunie.
Cadavrul unui soldat rus lângă un tanc distrus în satul Storoje recent eliberat, regiunea Donețk, Ucraina, 14 iunie.

Deși dimensiunile reale ale posibilei crize vor fi cunoscute abia peste un an sau doi, psihologii sunt alarmați de creșterea numărului de cazuri de dependență în rândul soldaților ruși care se întorc din Ucraina.

„Ministerul Apărării are un întreg departament de reabilitare psihologică, dar nu se întreprinde cu adevărat nimic pentru tratarea pe scară largă a tulburărilor de stres posttraumatic (PTSD)", a afirmat un medic specializat în dependența de droguri din regiunea rusă Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

„Dar cei care văd toate ororile și mizeriile războiului - membre smulse, răni deschise, moarte - vor încerca, mai toți, să le înece cu băutură și droguri. Altfel, sunt în pericol să înnebunească pur și simplu", a adăugat medicul, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea de teama repercusiunilor.

Deși va mai dura un an sau doi până când va posibilă confirmarea acestei crize, specialiștii militari și de sănătate publică care au vorbit cu RFE/RL și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea dependenței de droguri și a consecințelor sociale ale acesteia, pe măsură ce zeci de mii de soldați chemați să lupte în războiul Rusiei din Ucraina încep să se întoarcă acasă.

În special, numărul celor dependenți de amfetamine sintetice precum mefedrona - cunoscută în Rusia sub numele de „sare” - a început deja să crească, potrivit propriilor statistici guvernamentale. De la începutul lunii iunie, au fost raportate cazuri penale legate de mefedronă în regiunea Krasnodar, Adigheia, regiunea Moscovei, Kostroma, Kurgan, Celuabinsk și Perm, cele mai multe dintre aceste cazuri presupunând rețele ilegale de trafic.

Cazurile care implică droguri par să fie în creștere și în armată, au declarat analiștii pentru RFE/RL, în parte pentru că soldații nu au fost supuși unui test antidrog când au fost mobilizați. Mulți soldați își petrec timpul în orașul Donețk din estul Ucrainei, care este controlat de Rusia sau de separatiștii susținuți de Rusia din 2014. Un voluntar rus care ajută la coordonarea ajutorului umanitar în zona de conflict a spus sub protecția anonimatului că în Donețk sunt condiții propice pentru consumul de droguri.

„Este o atmosferă foarte apropiată de cea de pe timp de pace. Sunt multe restaurante, cluburi și alte locuri de distracție", a spus el. „Nu este greu să cumperi droguri. Soldații care sosesc de pe linia frontului, în special cei care își primesc solda în numerar, profită din plin de acest lucru. Iar comandanții au tendința de a închide ochii”.

Dosare

Numărul cazurilor legate de droguri care trec prin tribunalele militare rusești arată deja o tendință de creștere, potrivit unei examinări RFE/RL a dosarelor mai multor instanțe din sud-vestul Rusiei, unde este posibil ca soldații din războiul din Ucraina să fie judecați. Tribunalul militar din Krasnodar, de exemplu, a pronunțat o condamnare pentru posesie de droguri în 2020 și câte trei în 2021 și 2022. În 2023, însă, doar în luna martie au existat trei astfel de condamnări.

În majoritatea cazurilor studiate de RFE/RL, instanța a redus sentința după ce a luat în considerare experiența de luptă a soldatului și eventualele decorații.

În aprilie, tribunalul militar din orașul Piatigorsk, regiunea Stavropol, l-a condamnat pe soldatul contractual Aleksei Sokologorski pentru că a cumpărat două grame de mefedronă în orașul Kamensk-Șahtinski de la granița cu Ucraina. Deși o condamnare pentru posesie presupune în mod normal o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani, instanța l-a condamnat pe Sokologorsky la 3 ani și jumătate de închisoare cu suspendare condiționată, după ce a luat în considerare o decorație militară pe care a obținut-o luptând în Ucraina.

În martie, tribunalul militar din Rostov pe Don, capitala regiunii Rostov, l-a condamnat pe soldatul contractual Eduard Moiseiev pentru că a cumpărat mefedronă pentru uz personal. În ciuda dosarului militar slab al lui Moiseiev, tribunalul a luat în considerare serviciul său în Ucraina și i-a dat pedeapsa minimă: o amendă de 20 de mii de ruble (240 de dolari).

În aceeași lună, tribunalul din Rostov l-a amendat pe militarul Aslan Dotdaiev cu 30 de mii de ruble (360 de dolari) pentru posesie de marijuana. Potrivit înregistrărilor, drogurile au fost găsite asupra lui după ce a fost reținut de poliția militară în stare de ebrietate. Instanța a ascuns locul reținerii sale, iar experții juridici consideră că acesta este un indiciu că infracțiunea a avut loc într-o zonă ocupată din Ucraina.

În luna mai, tribunalul din Krasnodar l-a condamnat pe Vadim Bai la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de nerespectarea ordinelor în timpul „unei perioade de mobilizare și acțiune militară”. Acesta ar fi refuzat să fie transferat în zona de luptă, susținând în apărarea sa că suferea de dependență de droguri. Rudele sale au declarat în instanță că acesta a urmat un tratament pentru dependență în perioada decembrie 2022 - ianuarie 2023.

A murit imediat după aceea

Istoricul polonez Lukasz Kamienski, autorul cărții din 2016 Shooting Up: O scurtă istorie a drogurilor și a războiului, a declarat că problema dependenței de droguri în rândul soldaților are o istorie îndelungată. Un studiu al Pentagonului din 1973 a constatat că până la 15% dintre militarii americani care se întorceau din Vietnam erau dependenți de heroină, spune Kamienski. Și mai mulți erau cei care abuzau de amfetamine, cum ar fi benzedrina.

În cartea sa, Kamienski afirmă că abuzul de amfetamine ar putea fi o explicație pentru unele dintre atrocitățile comise de soldații SUA împotriva civililor vietnamezi. „Pentru soldați, o astfel de automedicație este adesea singura modalitate de a reduce povara psihologică a luptei și ororile războiului”, a spus el.

Mulți soldați sovietici care luptau în Afganistan în anii 1980 au căpătat dependență de heroină, a adăugat Kamienski. Au fost cazuri de ofițeri care au făcut comerț cu arme și muniții pentru droguri. „Soldații care se întorceau, de obicei, aduceau acasă cu ei o cantitate de hașiș, heroină sau opiu pentru propriul consum cel puțin pentru câtva timp”, spune istoricul.

„Numărul mare de soldați dependenți a crescut riscul unor probleme conexe în societatea sovietică. Întoarcerea soldaților a dus la intensificarea contrabandei de droguri din Afganistan și Pakistan în Uniunea Sovietică”.

În aprilie, portalul de știri de investigații The Insider, axat pe Rusia, a studiat comentariile pe care familiile soldaților care se întorceau le postau pe grupuri închise de chat pe diferite pagini de socializare. „Am observat că mulți dintre băieții care s-au întors s-au schimbat foarte mult”, scria cineva. „Fiul unor prieteni de-ai noștri s-a întors la începutul lunii martie. A murit imediat după aceea din cauza unei supradoze.”

Scrisă de Robert Coalson de la RFE/RL, pe baza raportării corespondentului Andrei Krasno din Caucazul RFE/RL.

XS
SM
MD
LG