Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, și procurorul general interimar, Ion Munteanu, au oferit noi detalii despre atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, care s-a soldat cu moartea unui polițist de frontieră și a unui angajat din securitatea aeroportuară.
În cadrul unui briefing de presă, organizat sâmbătă, 1 iulie, Viorel Cernăuțeanu a precizat că în urma împușcăturilor de la aeroport niciun alt pasager nu a fost rănit și nu au fost luați ostatici. Toate persoanele au fost evacuate din aeroport în timpului schimbului de focuri.
La momentul intrării în Republica Moldova, Rustam Ashurov, care este și membru al unei grupări criminale organizate, nu era pe listele de căutare internațională, nici la Interpol, nici la Europol. „Doar după ce s-au întâmplat acțiunile de pe aeroport, de comun cu Procuratura Generală, am apelat la autoritățile din Tadjikistan. Doar atunci ni s-a spus că este cumva vizat în vreo acțiune în Tadjikistan”, a precizat șeful Inspectoratului General de Poliție.
Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a spus că Ashurov nu va fi extrădat și că din moment ce fapta a fost comisă pe teritoriul Republicii Moldova, acesta urmează să fie supus judecății aici, cauza penală pe numele său fiind deschisă pentru omor. „Nu este inițiat dosar pe cauza infracțiunii de terorism”, a adăugat procurorul.
„O bună parte din martori a fost audiată ieri. Sunt examinate înregistratele video de pe camerele de supraveghere. Suntem în comunicare permanentă cu colegii din Tadjikistan. Încercăm să identificăm și informația din dispozitivele electronice”, a adăugat Ion Munteanu.
Reprezentanții Aeroportului din Chișinău au anunțat că aerogara a revenit la regimul normal de activitate. Sala de sosiri a fost redeschisă pentru pasageri. În aeroport a fost crescut nivelul de mobilizare pentru asigurarea securității și ordinii publice.
Ce căuta atacatorul pe aeroportul din Chișinău?
Atacatorul se află în continuare în spital. Acesta este inconștient, în stare gravă. Bărbatul e supravegheat de medici și polițiști, fiind reținut pentru 72 de ore.
Procuratura Generală din Tadjikistan anunță că Ashurov este căutat în țara natală pentru implicarea într-un caz de răpire. După comiterea infracțiunii, spun procurorii din Dușanbe, Ashurov a fugit în Republica Moldova prin Turcia, cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.
Premierul Dorin Recean a descris pe rețelele de socializare cum s-a petrecut incidentul. „În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. Altă persoană – pasager – a fost rănită și se află în îngrijirea medicilor”, a scris Recean pe pagina sa de Facebook.
Președinta Maia Sandu a transmis condoleanțe familiilor victimelor.
Șefa statului a mai spus într-un mesaj că „instituțiile statului sunt în alertă sporită, poliția și organele de forța sunt mobilizate pe tot teritoriul Republicii Moldova”.
Procuratura Generală a deschis un dosar penal.
În urma incidentului, zborurile din seara de 30 iunie au fost amânate, iar pasagerii au fost evacuați din aeroport.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat jurnaliștilor că poliția verifică dacă agresorul ar avea și alte cetățenii sau legături cu „structuri militare sau paramilitare". Cernăuțeanu a mai apus că nu există un pericol pentru societate în urma incidentului și nici motive de panică.
Autoritățile au spus că polițistul de frontieră ucis în timpul atacului este Serghei Munteanu. Avea 31 de ani și ocupa funcția de agent-șef adjunct, activând la Poliția de Frontieră din anul 2011.
Angajatul serviciului de securitate al aeroportului, care a fost ucis, a fost identificat drept Igor Ciofu. Avea 40 de ani și era tată a trei copii. Activa la aeroport din 2022, după pensionarea din Serviciul de Pază și Protecție de Stat.
Este primul incident de acest fel, care a avut loc vreodată la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce autoritățile mențin starea de urgență pe fundalul războiului din Ucraina și al îngrijorărilor privind planuri ale Rusiei pentru destabilizarea R. Moldova.