Linkuri accesibilitate

Guvernul împrumută 86 de milioane de euro pentru construcția spitalului regional Bălți 


Spitalul care urmează să fie construit în apropiere de satul Corlăteni, raionul Râșcani.
Spitalul care urmează să fie construit în apropiere de satul Corlăteni, raionul Râșcani.

R. Moldova va împrumuta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei 86 de milioane de euro pentru construcția spitalului regional Bălți. Executivul a aprobat, pe 5 iulie, proiectul acordului de împrumut și delegația care va negocia contractul.

Spitalul care urmează să fie construit în apropiere de satul Corlăteni, raionul Râșcani, va avea o suprafață de 38.000 de metri pătrați și o capacitate de 340 de paturi în regim de spitalizare și 78 paturi în regim ambulatoriu.

Construcția spitalului va costa circa 108 milioane de euro. Banca europeană va contribui cu 80,6% din costul total, iar statul - cu circa 20%. Pentru acest an, au fost planificate mijloace financiare necesare pentru inițierea proiectului.

Spitalul urmează să fie construit până în anul 2028, iar statul va trebui să întoarcă împrumutul timp de 20 de ani. Un al doilea spital regional ar trebui să fie construit în sudul țării, dar, deocamdată, autoritățile nici măcar nu au estimat costurile.

Anterior, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au oferit jumătate de milion de euro sub formă de grant pentru studiile de fezabilitate pentru cele două spitale regionale, planul funcțional, actele pentru tender și designul preliminar al spitalelor.

Construcția celor două spitale regionale este unul dintre obiectivele actualei guvernări în domeniul sănătății. Acestea ar urma să ofere servicii în domenii precum neurologia și neurochirurgia, cardio-chirurgia, chirurgia endo-vasculară, terapia intensivă sau oncologia, concentrate acum în spitalele republicane din capitală.

La sfârșitul anului trecut, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, declarase că statul va împrumuta 75 de milioane de la CEB pentru construcția spitalului regional Bălți, iar alte 25 de milioane de euro vor fi utilizate din granturi.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG