Linkuri accesibilitate

R. Moldova riscă să rămână fără secții de medicină legală în raioane | Unul din cinci angajați este pensionar


 Secția de medicină-legală de la Nisporeni, 15 iunie 2023
Secția de medicină-legală de la Nisporeni, 15 iunie 2023

20% din personalul din domeniul medicinei legale sunt pensionari și pot pleca de la o zi la alta. Cea mai dificilă situație este în raioane, unde există riscul ca șase secții de medicină legală să se închidă în următorii ani, după ce alte zece și-au încetat deja activitatea. 

Directorul Centrului de Medicină Legală (CML), Vasile Șarpe, spune că situația în care s-au pomenit mai multe subdiviziuni de medicină legală din țară s-a creat de-a lungul anilor, iar principalul motiv este îmbătrânirea personalului medical.

„Se întâmplă că un expert se duce la pensie și altul decedează și în acest fel se agravează situația. În Chișinău, în unele secții avem personal suficient, în altele nu. Mai mult, în teritoriu este nevoie. Anul trecut am deschis la Ungheni o secție, dar am închis altele la Călărași și Criuleni. Avem pensionari mulți care oricând pot pleca”, explică Vasile Șarpe.

În acest fel calitatea expertizelor medicale are de suferit, mai spune directorul CML, care precizează că domeniul nu este unul atractiv pentru absolvenți.

În ultimii ani, a fost sistată activitatea subdiviziunilor teritoriale din Briceni, Ocnița, Dondușeni, Șoldănești, Sângerei, Căușeni, Basarabeasca, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești din cauza lipsei personalului medical.

Medic legist, în raion: „Este multă răspundere și sunt oameni cu tragedii”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

În aceeași situație se află alte șase subdiviziuni: Râșcani, Edineț, Drochia, Fălești, Nisporeni, Hâncești. „Există riscul să fie închise, pentru că în ele lucrează pensionari. Ei acum se îmbolnăvesc, acum spun că nu mai vor sau nu mai pot. La Sângerei s-a pensionat pentru că a zis că nu mai poate munci sau în Fălești s-a pensionat pentru că nu reușea să facă față muncii. Sunt multe motive. Este o muncă destul de solicitantă”, adaugă Șarpe.

Totodată, un raport al CML pentru 2022 arată că „din cauza lipsei medicului legist în teritoriu devin imposibile examinarea mai multor crime”. Totodată, apar mai multe cazuri când victimele diferitor forme de violență refuză sau nu au posibilitatea să se deplaseze în raioanele vecine pentru examinarea medico-legală.

Potrivit celor din domeniu, medicina legală este mai puțin atractivă întâi de toate din cauza salariilor mici. Un medic începător are un salariu brut de 7 mii de lei. De asemenea, medicii spun că sunt nevoiți să activeze în condiții proaste.

În acest moment, CML are 47 de angajați de vârstă pensionară, dintre care nouă medici. Instituția are nevoie lucrători medicali printre care experți judiciari (cinci), medici rezidenți (doi), asistenți medicali (patru), felceri (doi), infirmieri (patru) și alt personal (trei). Acum, patru medici rezidenți lucrează la Centrul de Medicină Legală, după ce unul a picat examenele anul trecut.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG