Pe de altă parte, Moscova susține că a respins un atac cu drone ucrainene asupra regiunii anexate ilegal Crimeea.
Serhi Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, a declarat la începutul zilei de 18 iulie că apărarea aeriană a Ucrainei a respins un atac aerian rusesc asupra orașului-port, scriind pe Telegram: „Odesa: Activitatea de luptă a apărării aeriene este în curs de desfășurare”.
Ulterior, autoritățile militare din Ucraina au precizat că „resturile rachetelor distruse și unda exploziei de la doborâre au avariat unele instalații de infrastructură portuară”.
Lovitura asupra Odesa, port important pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, a avut loc la o zi după ce Moscova s-a retras dintr-un acord negociat de ONU care permitea tranzitul cerealelor, refuzând să îl prelungească după ce acesta a expirat la 17 iulie.
În cursul nopții, Rusia a lansat, de asemenea, un atac asupra regiunii Nikolaev, folosind drone de fabricație iraniană care au provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram. „Stingem focul. Nu există victime deocamdată”, scria Kim. Primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Sienkovici, a declarat că incendiul a izbucnit la una dintre instalațiile orașului și a spus că este „destul de grav”.
Ministerul rus al Apărării și șeful instalat de Moscova în Crimeea anexată, Serghei Aksionov, au declarat pe 18 iulie că forțele ruse au respins un atac cu 28 de drone ucrainene asupra părții estice a regiunii.
Ministerul a precizat într-un comunicat că 17 drone au fost distruse și că 11 au fost dezactivate prin mijloace electronice. Atât ministerul, cât și Aksionov susțin că atacul nu a provocat victime sau pagube.
Informațiile, care nu au putut fi verificate din surse independente, au fost furnizate la o zi după un atac cu drone maritime asupra podului care leagă Crimeea de Rusia, care a ucis două persoane și a provocat pagube majore și o întrerupere a traficului. Rusia a acuzat Ucraina pentru acest atac.
Kievul nu și-a revendicat responsabilitatea, dar presa ucraineană a relatat că serviciile de securitate au desfășurat drone maritime.
La 18 iulie, vicepremierul rus Marat Husnullin a declarat pe Telegram că traficul rutier a fost deschis parțial pe podul din Crimeea în seara zilei de 17 iulie.
Husnullin a declarat că daunele provocate podului vor fi reparate complet până la 1 noiembrie, în timp ce președintele Vladimir a promis o replică pe măsură la atac.
Husnullin, care a vorbit într-o întâlnire televizată cu Putin, a declarat că o parte a drumului de pe pod a fost distrusă și va trebui reconstruită, dar că nu există daune la pilonii podului. Podul a mai trebuit să fie reparat o dată după un atac din octombrie.
Putin, care a ordonat construirea podului după ce Rusia a confiscat și anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a calificat atacul drept un act "terorist" și a spus că dorește propuneri privind asigurarea securității podului.
Comitetul Național Antiterorism al Rusiei (NAC) a declarat că atacul a fost efectuat de două drone ucrainene, în timp ce Comitetul de Investigații a anunțat că a deschis un dosar penal privind „un act de terorism”.
Pagubele provocate podului ar putea avea un impact asupra capacității Moscovei de a-și aproviziona trupele din sudul Ucrainei și arată că infrastructura rusă este vulnerabilă la drone - bărci mici, rapide și telecomandate, echipate cu explozibili.
Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene și-au continuat operațiunile de contraofensivă în zonele Berdiansk și Melitopol din regiunea sudică Zaporojie, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 18 iulie, adăugând că în estul țării au fost înregistrate 36 de operațiuni de luptă în ultimele 24 de ore.
La 17 iulie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe Telegram că situația devine dificilă pentru trupele ucrainene din regiunea estică Harkov, unde forțele rusești „avansează activ” în direcția Kupiansk de două zile la rând. „Suntem în defensivă. Au loc lupte aprige", scria Maliar în postarea de pe Telegram.