Linkuri accesibilitate

Sportivă ucraineană, descalificată pentru că n-a dat mâna cu o rusoaică


Olga Harlan, o cvardruplă campioană mondială, a învins-o pe Anna Smirnova cu 15-7.
Olga Harlan, o cvardruplă campioană mondială, a învins-o pe Anna Smirnova cu 15-7.

Conducerea Ucrainei a condamnat descalificarea sportivei Olha Harlan la campionatele mondiale de scrimă de la Milano pentru că nu a dat mâna cu adversara ei pe care o învinsese, rusoaica Anna Smirnova.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus într-o postare pe rețele că decizia Federației Internaționale de Scrimă dovedește „lipsă de empatie, neînțelegerea contextului emoțional”, fiind „absolut rușinoasă”.

Podoliak a publicat pe contul său de Twitter, în sprijinul declarației sale, imagini cu sportiva din Rusia purtând o căciulă militară rusească și pozând alături de fratele său, care are uniformă militară.

Harlan, o cvardruplă campioană mondială, a învins-o pe Smirnova cu 15-7. După partidă, a fost aclamată de vreo 20 de membri ai delegației ucrainene cu „Slava Ucrainii”. Apoi, rusoaica s-a apropiat de Harlan cu mâna stângă întinsă, dar ucraineanca doar a clătinat din cap și a întins sabia în direcția adversarei, ieșind apoi de pe pistă.

Smirnova, furioasă, a rămas pe loc încă vreo 10 minute după incident. Ea a concurat la Milano ca atlet „neutru”, nu ca reprezentanta Rusiei - cum se obișnuiește de când cu invadarea Ucrainei.

Incidente precum cel de la Milano au mai avut loc. La turneul de tenis de la Wimbledon, jucătoarea ucraineană Elina Svitolina nu a dat mâna cu belarusa Viktoria Azarenka după partidă, dar nu a fost pedepsită, iar mulțimea a huduit-o pe Azarenka, bănuind-o în mod eronat că ea ar fi refuzat să dea mâna.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG