Este vorba despre cel al presupusului spion rus, Serghei Cerkasov. Ministerul Justiției și Securității Publice din Brazilia a anunțat că a respins cererea Statelor Unite de a-l extrăda pe Cherkasov.
Ministerul a argumentat că Curtea Supremă din Brazilia aprobase deja cererea de extrădare a Rusiei pentru acesta, în luna aprilie. Cu toate acestea, instituțiile au informat că planurile de de extrădare în Rusia au fost suspendate. Aceasta situașie l-a lăsat pe Cerkasov într-un vid legal, încarcerat în Brazilia, dar nesigur cu privire la ceea ce-l așteaptă în viitor.
Avocatul lui Cherkasov, Paulo Ferreira a spus că extrădarea lui Cerkasov în Rusia se va realiza doar după ce toate cazurile sale din Brazilia vor fi în cele din urmă rezolvate. Ministerul american de Justiție a refuzat să comenteze. Cazul nu este doar despre spionaj; el implica, de asemenea, o rețea complexă de acuzații, inclusiv trafic de droguri și fraudă cu privire la identitate.
Autoritățile americane susțin că Cerkasov și-a asumat identitatea falsă de Victor Muller Ferreira în Brazilia, acum mai bine de un deceniu și că de acolo a devenit parte a unui program rusesc care presupunea ca spioni să adopte identități false și să lucreze sub acoperire, fără imunitate diplomatică.
Acțiunile lui Cerkasov în timpul studiilor sale la Washington, în special comunicarea cu ofițerii ruși despre politica Statele Unite cu privire la posibila invazie a Ucrainei de către Rusia au atras atenția Ministerului de Justiție. Arestarea sa în Brazilia pe baza acuzațiilor de fraudă a complicat situația.
Statele Unite și Rusia erau deja în conflict din cauza situației din Ucraina, iar tensiunea s-a accentuat odată cu arestarea unui ziarist american în Rusia. Deznodământul cazului Cherkasov ar putea stabili un precedent pentru modul în care situații similare vor fi tratate în viitor, afectând nu doar relațiile dintre Statele Unite și Rusia, ci și echilibrul delicat al justiției pe scena globală.