Linkuri accesibilitate

Lituania: 1000 de ruși și belaruși, declarați periculoși


Demonstrație de sprijin cu Ucraina la Vilnius, Lituania, 11 martie 2022.
Demonstrație de sprijin cu Ucraina la Vilnius, Lituania, 11 martie 2022.

Lituania, țară din NATO și Uniunea Europeană învecinată cu Rusia, a declarat vineri peste o mie de cetățeni din Rusia și Belarus de pe teritoriul ei drept periculoși pentru securitatea ei națională, și a anunțat că le anulează permisele de ședere.

Potrivit Associated Press, decizia vine după ce guvernul de la Vilnius a cerut rușilor și belarușilor să răspundă la un chestionar inclusiv despre părerile lor privind invadarea Ucrainei de către Rusia și statutul Crimeii anexate ilegal în 2014.

Departamentul Migrațiune a spus că felul cum au răspuns la aceste întrebări a influențat deciziile de a li se acorda sau nu permis de ședere.

AP notează că cei o mie de „periculoși” sunt doar o mică fracțiune din comunitățile rusă și belarusă din Lituania, unde sunt înregistrați în prezent 58.000 de belaruși și 16.000 de cetățeni ruși. Aceștia sunt nevoiți să-și înnoiască permisul de ședere odată pe an sau odată la 3 ani, în funcție de statutul cerut.

Lituania are, de asemenea, o minoritate etnică rusă, care reprezintă cam 5% din populație. Membrii ei sunt cetățeni lituanieni și lor nu li s-a cerut să răspundă la chestionar.

Guvernele din Rusia și Belarus nu au reacționat deocamdată.

XS
SM
MD
LG