Linkuri accesibilitate

Vladimir Bolea: Marii latifundiari sunt exportatori agricoli, ceea ce îi face concurenți pentru micii agricultori


Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, în timpul interviului pentru Europa Liberă
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, în timpul interviului pentru Europa Liberă

În Republica Moldova sunt cinci-șase latifundiari, care dețin suprafețe de pământ arabil a câte 40-60 de mii de hectare, iar acești agenți economici sunt și exportatori agricoli, ceea ce îi pune într-un proces de competiție cu micii agricultori.

Într-un interviu la Europa Liberă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a spus că deținătorii de holdinguri agricole sunt în exclusivitate persoane juridice din Republica Moldova.

„Sunt persoane juridice toți. Exporturile se fac în zone off-shore, vamă cu destinație zonă off-shore. Dacă dvs. o să observați, avem o țară de destinație Elveția, noi exportăm foarte mult cereale în Elveția, dar pur și simplu e o companie off-shore, acești exportatori au companii off-shore în acea zonă și fac export. Conform legislației internaționale și a R. Moldova sunt acțiuni legale”, explică ministrul.

Anterior, reprezentanți ai asociațiilor de fermieri au declarat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să decidă dacă au nevoie de miile de fermieri sau doar de „3-4 holdinguri”. Vladimir Bolea a declarat că statul nu-i ajută pe proprietarii de suprafețe mari, „ei doar își fac activitatea și atât”. El consideră că, pentru a putea face față concurenței cu marile holdinguri agricole, singura soluție este ca „micii producători să se unească în cooperative”.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • La scara Republicii Moldova există circa 25 la sută de terenuri agricole nelucrate, din cauza secetei, din cauza lipsei sistemului de irigare. Cele mai multe terenuri de acest fel sunt în sud.
  • Statul va subvenționa programele extrem de importante pentru securitatea alimentară a R. Moldova: procesul de procesare, dezvoltarea zootehniei.
  • Agricultura făcută de mulți crescători și producători de cereale poartă caracter ocazional și este de „mono sau două culturi”.
  • Surplusul de cereale produs de agricultorii moldoveni: „Anul acesta am produs, spre exemplu, aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu și noi consumăm pe intern 330 de mii de tone, alte 200 de mii de tone sunt pentru hrana animalelor. Restul se îndreaptă spre export sub formă de materie primă”.
  • R. Moldova a cerut de la partenerii europeni scanere cu baze de raze X, care să micșoreze timpul de control fizic al cerealelor la trecerea frontierei. „Din păcate, cerealele, tărâțele și celelalte tipuri de produse agricole, care sunt foarte voluminoase, sunt marfa preferată a contrabandiștilor și în ea poți ascunde orice”.

Urmăriți interviul integral aici:

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG