Linkuri accesibilitate

Fragmente de rachetă au căzut în Zona de Securitate


Potrivit geniștilor, fragmentele de rachetă găsite nu prezintă pericol.
Potrivit geniștilor, fragmentele de rachetă găsite nu prezintă pericol.

În satul Chițcani din raionul Căușeni au fost descoperite resturi de rachetă. Localitatea se află pe malul drept al Nistrului, dar este controlată de administrația de la Tiraspol, făcând parte din Zona de Securitate, monitorizată de forțele de menținere a păcii și de Comisia Unificată de Control.

Șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, a declarat agenției de presă Novosti PMR că, aproximativ la ora 01:00 noaptea, locuitorii din Chițcani, Tiraspol și Bender au auzit o bubuitură.

Explozia ar fi avut loc în aer, după care resturi ale unei rachete S-300 (sistem de rachete sol-aer – n.r.) au căzut în grădina unei gospodării din satul Chițcani. Focosul rachetei s-a înfipt în sol, dar nu a explodat. Victime nu sunt.

Potrivit ministerului de interne din republica autoproclamată, geniștii au evacuat resturile de rachetă și au constatat acestea nu prezintă pericol.

La fața locului au venit și reprezentanții celor trei părți (Chișinău, Tiraspol și Rusia) din Comisia Unificată de Control, deoarece satul Chițcani se află în Zona de Securitate.

Ministerul Apărării al R. Moldova a precizat că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

„La această etapă nu este clară originea obiectului identificat și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia”, spune ministerul.

Rusia a atacat din nou Portul Odesa

Luni dimineață, Rusia a atacat regiunea ucraineană Odesa. O persoană a fost rănită, iar infrastructura portului a fost avariată. Pe de altă parte, Rusia a anunțat că a oprit un atac cu drone ucrainene împotriva Crimeei.

Forțele de apărare din sudul Ucrainei au declarat că Rusia a atacat cu 19 drone, 12 rachete Kalibr și alte două rachete supersonice Onyx. Armata ucraineană a menționat că toate dronele kamikaze și 11 Kalibr au fost doborâte.

Un terminal maritim pentru exportul grâului a fost distrus, iar câteva grânare au fost „avariate semnificativ” în atacul rusesc, conform Canal24. În port nu au fost înregistrate victime.

Guvernatorul regiunii Odesa a menționat că un incendiu a izbucnit la un hotel din Odesa, situat în apropierea portului, dar a fost stins rapid. O femeie a fost rănită și primește îngrijiri la spital.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat luni dimineață că patru drone ucrainene au fost interceptate în cursul nopții deasupra Crimeei și în nord-vestul Mării Negre, potrivit Ria Novosti.

Din luna iulie, când Moscova s-a retras din acordul negociat de ONU care permitea transportul de cereale în condiții de siguranță prin Marea Neagră, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene de export de cereale din regiunile Odesa și Nikolaiev.

Fragmente de rachete, căzute în Moldova

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova au căzut mai multe fragmente de rachete, în localitățile din nordul țării, la granița cu Ucraina. Fosta ministră de Interne, Ana Revenco, spunea că acestea erau părți componente ale sistemul de apărare antiaeriană S-300, proveniența cărora nu a fost stabilită.

Complexul S-300, o rachetă din care, după cum susțin mai mulți experți, ar fi căzut și pe teritoriul Poloniei, în noiembrie 2022, este de producție sovietică și se află în dotarea mai multor armate, inclusiv a Federației Ruse și a Ucrainei.

XS
SM
MD
LG