După începerea represaliilor israeliene pentru atacurile teroriste Hamas din 7 octombrie, în numeroase oraşe germane: Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt pe Main, Köln, Mannheim sau Düsseldorf, au avut loc demonstraţii neautorizate în cursul cărora au fost arborate pancarte inscripţionate cu lozinci anti-semite şi au fost scandate sloganuri anti-israeliene.
Atacul nereuşit cu sticle incendiare asupra unei sinagogi din Berlin, graffiti cu steaua lui David pe asfalt şi pe case în care se bănuieşte că ar locui evrei, au provocat reacţii vehemente de respingere şi solicitări de a-i pedepsi pe făptaşi cu asprimea cuvenită.
Parchetul General al landului Berlin a preluat acum investigaţiile privind atacul cu sticle incendiare. Autorii mascaţi au reuşit să fugă de la locul faptei şi nu au fost identificaţi.
În ciuda interdicţiei unor demonstraţii, în ultimele zile la Berlin s-au adunat spontan zeci şi sute de manifestanţi care au atacat forţele de ordine, prezente mai ales în cartierul Neukölln, în care locuiesc mulţi arabi. Potrivit televiziunii publice locale (RBB24), poliţia a înregistrat „360 de infracţiuni comise în legătură cu evenimentele din Orientul Mijlociu”. Miercuri seara au fost semnalate altercaţii violente între manifestanţi şi poliţiştii prezenţi în cartierul Neukölln. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi cu aruncătoare de apă. 65 de poliţişti au fost răniţi, 174 de manifestanţi au fost reţinuţi.
Comentând incidentele de miercuri din Berlin, ministra de interne, Nancy Faeser, a anunţat într-un interviu televizat că numărul poliţiştilor pe străzile capitalei va fi mărit, iar paza unor lăcaşe evreieşti se va intensifica.
Condamnând violenţele din capitală, şeful guvernului din landul Berlin, creştin-democratul Kai Wegner, a promis în faţa camerei deputaţilor (parlamentul regional) că oraşul va apăra viaţa evreiească.
Tot Wegner a spus joi în faţa deputaţilor:
„Cine justifică, bagatelizează, relativizează sau chiar glorifică terorismul nu face parte din Berlinul nostru.”
Asigurarea securităţii Israelului face parte din „raţiunea de stat” a Germaniei
Creşterea numărului de incidente violente şi radicalizarea unor segmente ale comunităţilor arabe sau palestiniene din Germania au fost joi şi subiectul unei dezbateri din Bundestag. Cancelarul social-democrat, Olaf Scholz, a prezentat în faţa deputaţilor o declaraţie guvernamentală în care a relatat şi despre vizita sa de solidaritate în Israel, inclusiv despre întâlnirile cu familiile unor ostateci ai organizaţiei Hamas. Cancelarul a mai spus, că Germania face totul pentru a facilita eliberarea ostatecilor.
Este ce-a de-a doua declaraţie guvernamentală a lui Scholz în decursul ultimelor zile în centrul căreia se află evenimentele din Israel. Atât în prima sa declaraţie, cât şi în timpul vizitei sale în Israel, şeful guvernului federal a subliniat că asigurarea securităţii statului evreu face parte din „raţiunea de stat” a Germaniei.
Pe de altă parte, Scholz a pledat şi pentru ajutor umanitar destinat populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza.
Tot el a subliniat faptul că autorităţile germane nu pot permite adunări în cursul cărora se aşteaptă ca participanţii să scandeze sloganuri antisemite şi să elogieze moartea unor oameni.
Comunitatea evreiască din Germania, îngrijorată
Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, şi-a exprimat îngrijorarea în faţa valului de antisemitism, devenit extrem de ameninţător în ultimele zile. Într-un editorial publicat în ziarul Jüdische Allgemeine, Schuster a deplâns faptul că prea puţini oameni de cultură îşi exprimă solidaritatea cu victimele teroriştilor Hamas. „Când a fost atacată Ucraina”, scrie Schuster, „multe instituţii culturale şi oameni de cultură şi-au manifestat rapid solidaritatea”. „Unde rămân empatia şi mila cu victimele israeliene?”, întreabă Schuster, adăugând: „Israelul este singura democraţie din Orientul Mijlociu, societatea israeliană este oglinda libertăţii noastre”.