Linkuri accesibilitate

Armistițiul temporar Israel-Hamas a început și va dura patru zile


Un soldat israelian trece frontiera către Israel, părăsind Fâșia Gaza în timpul armistițiului temporar dintre Hamas și Israel, în Israel, 24 noiembrie 2023
Un soldat israelian trece frontiera către Israel, părăsind Fâșia Gaza în timpul armistițiului temporar dintre Hamas și Israel, în Israel, 24 noiembrie 2023

Israelul și Hamas au început vineri o încetare a focului de patru zile în Gaza, prima pauză într-un război de 48 de zile care a devastat enclava palestiniană. Nu au fost raportate bombardamente majore, lovituri de artilerie sau atacuri cu rachete. 

Armistițiul a început la ora locală 7.00 a.m. (aceeași cu a Moldovei) și presupune încetarea totală vreme de patru zile a focului în nordul și în sudul Gaza, eliberarea în cursul zilei a 13 femei și copii israelieni ținuți ostatici de către militanți și acordarea de ajutoare în teritoriul asediat.

Un număr de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene urmează să fie eliberați în schimb.

Televiziunea libaneză Al-Mayadeen relatează că de la începutul armistițiului nu s-au înregistrat bombardamente în Gaza. Dar a mai transmis că forțele israeliene îi împiedică pe locuitorii din partea de nord a enclavei, dens populată, să se întoarcă la casele lor. Soldații ar fi deschis focul într-un incident, susține postul TV Al Jazeera, dar nu există indicii că s-ar fi înregistrat victime.

„O victorie politică pentru Hamas”?

Ismail Haniyeh, liderul principal al grupării Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și UE, a calificat încetarea focului în Fâșia Gaza drept o victorie politică, în cadrul unei întâlniri cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, la Doha. „Încetarea focului este o victorie politică obținută ca urmare a succesului forțelor de rezistență pe teren. Inamicul nostru a ucis femei, copii și alți civili și le-a distrus casele, dar nu a reușit niciodată să își atingă obiectivele", a declarat liderul Hamas, conform agenției de presă ISNA.

Abdollahian a fost de acord cu această evaluare a performanței armatei israeliene. „Israelul a declarat că scopul atacului asupra Gazei a fost de a distruge Hamas, dar după mai mult de o lună de acțiuni militare agresive, Israelul și SUA tot nu au reușit și au fost nevoiți să negocieze cu Hamas pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor", susține și ministrul de externe, citat de agenție.

Armata israeliană, care a lansat anterior un apel către palestinieni să stea departe de nordul Fâșiei Gaza, pe care a descris-o ca fiind o "zonă de război periculoasă", nu a comentat nici incidentul în care a împiedicat cu focuri de armă revenirea locuitorilor în nordul Fâșiei Gaza și nici declarația șefului Hamas.

Sirenele au răsunat în două sate israeliene din sudul Fâșiei Gaza, avertizând asupra unor posibile rachete lansate de palestinieni. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Hamas a lansat mai multe rachete, încălcând armistițiul, dar nu au fost raportate deocamdată pagube.

În orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, unde străzile sunt etrem de populate, palestinianul Khaled Abu Anzah le-a spus reporterilor Reuters: „Suntem plini de speranță, optimism și mândri de rezistența noastră. Suntem mândri de realizările noastre, în ciuda durerii pe care a provocat-o”.

Luptele au făcut ravagii în orele premergătoare armistițiului, iar oficialii din interiorul enclavei guvernate de Hamas au declarat că un spital din orașul Gaza s-a numărat printre țintele bombardate.

Ambele părți au declarat că pauza este temporară, va ține doar patru zile și că luptele vor fi reluate.

Ajutoare pentru Gaza

Ajutoare suplimentare vor începe să ajungă în Gaza, iar primii ostatici, printre care mai multe femei în vârstă, vor fi eliberați la ora locală 16.00, numărul total urmând să ajungă la 50 în cele patru zile, a declarat la Doha purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Camioanele cu ajutoare au început să intre în Fâșia Gaza dinspre Egipt la aproximativ o oră și jumătate după începerea armistițiului. Pe două dintre camioanele unor organizații egiptene se aflau bannere pe care scria "Împreună pentru umanitate". Un altul spunea: "Pentru frații noștri din Gaza".

Egiptul spune că va trimite zilnic 130.000 de litri de motorină și patru camioane de gaz în Gaza, odată cu începerea armistițiului, și că 200 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Gaza.

Se așteaptă ca palestinienii să fie eliberați din închisorile israeliene, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Qatarului. „Sperăm cu toții că acest armistițiu va duce la o șansă de a începe o muncă mai amplă pentru a obține un armistițiu permanent.”

Hamas a confirmat pe canalul său Telegram că toate ostilitățile din partea forțelor sale vor înceta.

Ce este Hamas și ce scopuri urmărește?

  • Hamas este un grup militant islamist palestinian, cu o ramură politică și o ramură armată.
  • Nu recunoaște statul Israel și, conform propriilor declarații, vrea să-l distrugă.
  • Uniunea Europeană, Statele Unite și unele state arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.
  • Hamas a fost fondat la sfârșitul anilor 1980, în opoziție cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fostului președinte al Autorității Naționale Palestiniene, Yasser Arafat.
  • Fâșia Gaza a ajuns sub controlul Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
  • De atunci, Hamas controlează Fâșia Gaza, în timp ce Autoritatea Palestiniană, dominată de partidul Fatah, guvernează teritoriile parțial autonome din Cisiordania.
  • Hamas este o organizație umbrelă pentru diverse facțiuni militare, inclusiv Brigăzile Qassam, care au organizat numeroase atacuri și atentate sinucigașe împotriva Israelului în ultimii ani.
  • Hamas are, de asemenea, un partid politic și organizații de ajutorare.
  • Israelul și Organizația pentru Eliberarea Palestinei au inițiat procesul de pace de la Oslo în 1993, când s-au recunoscut reciproc. Hamas respinge acest acord istoric și continuă să organizeze atacuri teroriste pe teritoriul israelian.

(Sursă: DW, Reuters)

XS
SM
MD
LG