A lucrat pentru scurt timp ca secretar de stat la Ministerul Culturii în guvernul Maia Sandu, în 2019, și cunoaște starea sectorului cultural din ambele perspective. Ține foarte mult la rădăcinile ei basarabene și consideră o datorie a sa să contribuie la dezvoltarea artelor și prezervarea patrimoniului național. „Șansa de a călători, de a vedea lumea, de a însuși modele performante de management cultural trebuie traduse în proiecte realizate în beneficiul societății și creatorilor din Moldova”, spune interlocutoarea noastră.
O preocupare aparte a Victoriei Nagy Vajda este asocierea copiilor de diferite etnii în proiecte orientate spre consolidarea valorilor naționale comune.
„Dacă am începe să facem tabere de limbă și literatură română din clase mici, să meargă în România, să stea o lună, ei, acești copii alogeni ar învăța enorm și astfel problema lipsei de comunicare între grupurile etnice din Moldova ar dispărea.”
Vorbim în emisiune despre promovarea operei Valentinei Rusu Ciobanu (1929-2021), căreia i s-a dedicat Victoria Nagy Vajda. În 2020 grație eforturilor sale la București s-a deschis prima expoziție personală a acestei mari pictorițe a Basarabiei. S-a întâmplat după 30 de ani de deschidere a granițelor! Tot datorită eforturilor Victoriei Nagy Vajda, în octombrie 2023 a apărut Catalogul Raisonné – recte: catalogul critic al biografiei și operei Valentinei Rusu Ciobanu, lansat la 28 iunie a.c., în spațiul pitoresc al casei Sainciuc-Ciobanu.
Discutăm cu Victoria Nagy Vajda și despre problemele învățământului artistic, foarte grave, din Republica Moldova, dar și despre lipsa de solidaritate a oamenilor de cultură, așa cum s-a văzut în două cazuri: la decizia de retrocedare a blocului 2 al Bibliotecii Naționale către Patriarhia Română – un abuz, spune ea, pentru că e vorba de o instituție de patrimoniu, de un așezământ al cărții, pentru care nu există un spațiu alternativ de depozitare. Apoi despre scandalul de hărțuire sexuală din teatrele din Moldova, pe marginea căruia Europa Liberă a întreprins o amplă investigație.
„Tăcerea oamenilor de cultură este regretabilă, arată cât de condiționați sunt, spune Victoria Nagy Vajda. Tăcerea este inacceptabilă, tăcerea ne înrobește”.
Sperăm ca aceste semnale de alarmă lansate în dialogul nostru să fie auzite de autorități și de societatea civilă.