Regele Abdullah al II-lea l-a avertizat pe oficialul american asupra repercusiunilor „catastrofale” pe care le are războiul din Gaza, făcând totodată apel la SUA să convingă Israelul să înceteze imediat focul, se arată într-un comunicat al Curții Regale.
Iordania și alte state arabe au criticat intens acțiunile Israelului și au evitat să discute proiecte pe termen lung, susținând că pentru început trebuie să se pună capăt luptelor și abia după aceea pot începe astfel de discuții. Țările arabe au cerut încetarea focului de la jumătatea lunii octombrie, când numărul victimelor civile a început să crească vertiginos. Israelul a refuzat, iar SUA a cerut, în schimb, „pauze umanitare” temporare în anumite zone și pe anumite perioade de timp, pentru a permite accesul ajutoarelor și pentru ca oamenii să se pună în siguranță.
Teama că luptele din Gaza s-ar putea extinde
Sâmbătă seara, înainte să plece din Grecia, de pe insula Creta, către Iordania, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o scurtă declarație, spunând că trebuie întreprinse toate eforturile pentru a evita extinderea conflictului. „Una dintre preocupările reale este graniţa dintre Israel şi Liban şi vrem să ne asigurăm că războiul nu se va extinde”, a declarat Blinken.
Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului, agresiune prezentată ca fiind o reacție la uciderea, atribuită Israelului, a numărului doi al Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană. Acesta a fost ucis într-un atac cu drone, pe 2 ianuarie, în apropiere de Beirut.
„Vrem să ne asigurăm că ţările care gândesc la fel ca noi îşi folosesc legăturile, influenţa, relaţiile cu unii dintre cei care ar putea fi atrași în lupte, pentru a ţine lucrurile sub control, pentru a ne asigura că conflictul nu se extinde”, a adăugat oficialul american.
El a menționat în special „rolul vital” pe care Turcia îl poate juca în acest sens. De altfel, Blinken a vizitat și Turcia unde a discutat cu președintele Erdoğan și alți oficiali, la începutul acestui al patrulea turneu în regiune de la declanșarea conflictului.
Mai multe ajutoare pentru Gaza
În Iordania, Blinken a vizitat și depozitul regional al Programului Alimentar Mondial (PAM) din capitala iordaniană. De aici pleacă transporturile cu ajutoare care urmează să ajungă în Gaza atât prin punctul de trecere de la Rafah, cât și prin Kerem Shalom.
Secretarul american de stat a lăudat eforturile PAM și ale altor agenții ale ONU, precum și ale guvernului iordanian, de a se asigura că ajutoarele ajung în Gaza. „Eforturile pentru a colecta și a distribui alimente persoanelor aflate în nevoie sunt absolut esențiale", a declarat Blinken. „Statele Unite s-au străduit din prima zi de la declanșarea conflictului să obțină deschiderea traseelor de acces în Gaza,” a subliniat demnitarul american. „Ne străduim în fiecare zi nu doar deschidem puncte de trecere, ci și să creăm mai multe pentru a le face mai eficiente", a spus el. „Suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a îmbunătăți situația tuturor locuitorilor din Gaza: copii, femei sau bărbați,” a adăugat Blinken.
De săptămâni Statele Unite fac presiuni asupra Israelului să permită accesul unor cantități mai mari de alimente, apă, combustibil, medicamente și alte provizii în Gaza. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție pe 22 decembrie prin care se solicită o creștere imediată a livrărilor. În urmă cu trei săptămâni, Israelul a deschis Kerem Shalom, adăugând astfel un al doilea punct de intrare a ajutoarelor în Gaza, după Rafah.
Cu toate acestea, cantitatea de ajutoare care ajunge în Gaza nu a crescut semnificativ. Săptămâna aceasta, potrivit cifrelor ONU, au trecut de punctele de acces Rafah și Kerem Shalomo în medie aproximativ 120 de camioane pe zi, mult mai puține față de cele 500 de camioane de mărfuri care intrau zilnic înainte de război și mult sub necesarul populației, după cum spun organizațiile umanitare.
După Iordania, secretarul de stat al SUA se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamas, la sfârşitul lunii noiembrie.
El îşi va încheia ziua la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, înainte de a se deplasa luni în Arabia Saudită şi apoi în Israel, unde a spus că se aşteaptă să aibă conversaţii care „nu vor fi uşoare”.
Securitatea Israelului și crearea unui stat palestinian
Sâmbătă, Blinken a declarat că Turcia s-a angajat să joace un rol „pozitiv şi productiv” pentru Gaza postbelică şi că este pregătită să îşi folosească influenţa în regiune pentru a împiedica extinderea şi mai mult a conflictului dintre Israel şi Hamas.
Comentariile au fost făcute după întâlnirea lui Blinken cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un critic vehement al acţiunilor militare ale Israelului în Gaza.
În timpul discuţiilor, care au durat mai mult de o oră, Blinken a subliniat necesitatea „de a coopera pentru o pace regională mai largă şi de durată, care să asigure securitatea Israelului şi să avanseze crearea unui stat palestinian”.
SUA susține Israelul, dar în același timp au cerut necesitatea intensificării ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza, pentru „a reduce numărul victimelor civile.” De asemenea au susținut negocieri „pentru o pace regională durabilă şi pentru crearea unui stat palestinian”.
Ceea ce se va întâmpla în perioada postbelică în ceea ce priveşte reconstrucţia Gaza şi guvernarea acesteia se va afla, de asemenea, în centrul discuţiilor şefului diplomaţiei americane cu partenerii săi arabi, chiar dacă aceştia din urmă cer, în primul rând, o încetare de durată a focului.
Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au ucis 22.600 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1140 de persoane, majoritatea civili.