Peste 7.70o de persoane, dintre care 1.700 de copii, au fost evacuate din Orenburg, până miercuri dimineață, transmite Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere.
Inundațiile au afectat zone importante din regiunea munților Ural, Siberia de Vest, precum și regiuni din Kazahstan, apropiate de râurile Ural și Tobol. Autoritățile regionale au ordonat evacuarea a peste 100 de mii de persoane, până în seara zilei de marți.
Oficialii locali susțin că situația rămâne a fi gravă la Orenburg, unde nivelul apei în râul Ural, al treilea cel mai mare din Europa, a crescut cu peste 50 de centimetri în cursul nopții, ajungând la 9,96 metri, la doar câteva ore după ce atinse punctul critic de 9,3 metri, relatează Reuters.
Peste 10.000 de case au fost inundate în regiunea Orenburg, potrivit ministerului rus al situațiilor de urgență.
Hidrologii susțin însă că ce e mai rău urmează, cel mai afectat fiind orașul Orenburg, unde locuiesc circa 550 de mii de persoane. Nivelul apei din râul Ural, care traversează Rusia și Kazahstan și se revarsă în Marea Caspică, ar putea să crească cu încă 70 de cm până în dimineața zilei de joi.
Regiunea Orenburg, în stare de urgență
În aceste condiții, autoritățile locale se așteaptă ca apele să continue să crească timp de trei zile, prezicând o „situație dificilă” până la finele lunii aprilie. Cea mai gravă situație se atestă la Orsk, al doilea oraș ca mărime din regiunea Orenburg.
Oficialii au anunțat că au închis circulația pe mai multe drumuri din regiune pentru a transporta rapid pământul necesar pentru consolidarea unui baraj din zonă, după ce prognoza de inundații s-a înrăutățit, iar nivelul apei din râul Tobol a crescut rapid cu 23 de centimetri.
Între timp, serviciul de presă al guvernatorului regional a anunțat livrarea a peste 110 tone de ajutoare umanitare în regiunea Orenburg, afectată de inundații și în teritoriile învecinate. Din 4 aprilie, zona se află în stare de urgență.
Proteste la Orsk, liniște la Kremlin
La 8 aprilie, sute de locuitori ai regiunii Orsk au ieșit la un protest în centrul orașului. Ei au cerut ajutorul președintelui Vladimir Putin, declarându-se nemulțumiți de mărimea despăgubirilor promise de autorități pentru cei afectați de inundații. Totodată, au acuzat autoritățile locale de gestionarea ineficientă a situației, afirmând că au dispus târziu evacuarea populației.
Președintele rus, Vladimir Putin, nu a comentat situația din regiunea Orenburg și din celelalte 39 de regiuni afectate de inundații. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus presei că „nu e momentul să dăm evaluări”.
Râul Ural a ieșit din matcă în weekend, după ce digul unui baraj din orașul Orsk, regiunea Orenburg, a cedat vineri, 5 aprilie.
Comitetul rus de investigații al regiunii a anunțat că a deschis un dosar penal pentru încălcarea normelor de construcții și neglijență în serviciu.
Potrivit autorităților ruse, inundațiile din zona Ural sunt cele mai mari din ultimii 100 de ani.