Linkuri accesibilitate

La ultimul bal școlar


În „Parcul Central de Cultură și Odihnă” din Chișinău. „Cultura Moldovei”, 25 iunie 1964.
În „Parcul Central de Cultură și Odihnă” din Chișinău. „Cultura Moldovei”, 25 iunie 1964.

Vestibulul, foaierul și sala de concerte a Filarmonicii din Chișinău arătau în ziua de 23 iunie 1964 ca o clasă: peste tot placarde, cuvinte de salut, fragmente din lucrările de control și chiar caricaturi pline de haz.

Totul era pregătit pentru ultimul bal școlar al absolvenților claselor a XI-a din capitală.

După ce clopoțelul i-a chemat pe cei prezenți la ultima lor „lecție”, absolvenților le-au dorit drum bun în viață prim-secretarul de partid din Chișinău, A.S. Konstantinov, ministrul învățământului public, E.S. Postovoi, licențiata Institutului politehnic din Odessa, Natașa Timakova, fostă bobinatoare la Uzina electromecanică „Gr.I. Kotovski”. În numele absolvenților a vorbit Iulia Corcimari, de la școala moldovenească nr. 1.

Apoi a răsunat „Valsul elevilor”, iar „ansamblul de estrada de tineret al Filarmonicii” a dat un concert de zile mari.

Toată seara tinerii și tinerele s-au întrecut la declamat poezii, la interpretat cântece, la dansuri, au luat parte la diverse jocuri și concursuri.

În zorii zilei, ținându-se de mâini, absolvenții au mers în Piața Biruinței. Aici, lângă monumentul lui V.I. Lenin, ei au întâmpinat primul lor răsărit de soare cu atestatul de absolvire a școlii în buzunar.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG