Linkuri accesibilitate

„Politehnica” a pornit la drum


Blocul de studii nr. 1 al Universității Tehnice din Moldova în zilele noastre.
Blocul de studii nr. 1 al Universității Tehnice din Moldova în zilele noastre.

La sfârșitul anului de studii 1964, era fondat Institutul politehnic din Chișinău. „Politehnica” se alătura, astfel, Institutului agricol, celui de medicină, celui de arte și celor două institute pedagogice din RSS Moldovenească.

Institutul se forma pe baza facultăților cu profil tehnic ale Universității din Chișinău și facultății de electrificare a Institutului agricol. De asemenea, noua instituție de învățământ superior a încorporat filiala Institutului unional pentru industria alimentară, precum și punctul didactic-consultativ al Institutului unional de ingineri constructori.

„Politehnica” pornea la drum cu facultățile de mecanică, electrotehnică, tehnologie, ingineri constructori, ingineri economiști, tehnică generală.

Fondarea Institutului politehnic era un răspuns la necesitățile în creștere ale industriei locale, deschizând noi orizonturi pentru tinerii dornici de carte.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG