Linkuri accesibilitate

O africată buclucașă


Cu „j” sau cu „dj”? Compunere la literatură. „Cultura Moldovei”, 31 mai 1964.
Cu „j” sau cu „dj”? Compunere la literatură. „Cultura Moldovei”, 31 mai 1964.

Alfabetul chirilic, care l-a înlocuit pe cel latin în RSS Moldovenească, până la 1967 nu avea africata „g”. Elevii nu înțelegeau când se scrie „j” și când se scrie „g”.

Nici învățătorii nu prea pricepeau după ce reguli să se conducă, astfel încât generații întregi au crescut fără să poată scrie corect, de exemplu, cuvântul „buget”, articulându-l greșit „bujet”.

În loc de „ger”, elevii trebuiau să scrie „djer”, în loc de „pedagogi” - „pedagoji”, pocindu-și limba și pronunția. Lipsa africatei „g” genera nenumărate dificultăți în școală.

Învățătorii se întrebau tot mai des cât o să le mai sucească mințile acest „dj”?

Soluția era să se aprobe un semn alfabetic aparte pentru litera „j”. Unii propuneau că „j” să se scrie cu „o codiță”, alții – să i se pună un punct deasupra.

După cum spera învățătorul V. Ciburciu de la școala din satul Vorniceni, raionul Călărași, „un singur punct putea restabili cumpăna dreptății”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG