Linkuri accesibilitate

Primul simpozion de arheologie și etnografie la Chișinău


Un grup de participanți la simpozion în Muzeul arheologic al Academiei de Științe a RSSM. „Cultura Moldovei”, 24 mai 1964.
Un grup de participanți la simpozion în Muzeul arheologic al Academiei de Științe a RSSM. „Cultura Moldovei”, 24 mai 1964.

Între 22-25 mai 1964 la Chișinău și-a desfășurat lucrările primul simpozion de arheologie și etnografie din sud-vestul Uniunii Sovietice. Gazdă a fost Institutul de Istorie al Academiei de Științe a RSS Moldovenești.

La simpozion au participat oameni de știință din Moscova, Leningrad, Odessa, Lvov, Cernăuți, Belgorod-Dnestrovski și Chișinău.

Rapoartele de bază au fost prezentate de T.S. Passek, doctor în științe istorice, acad. B.A. Rîbakov, T.D. Zlatkovskaia, candidat în științe istorice, toți reprezentanți ai instituțiilor academice și de învățământ superior de la Moscova. O mare autoritate în domeniul arheologiei, Tatiana Passek a condus de-a lungul anilor mai multe șantiere pe ambele maluri ale Nistrului.

Despre arheologia și etnografia din RSSM au vorbit cercetătorii Institutului de Istorie, G.D. Smirnov, N. Chetraru, Ă.A. Rikman ș.a.

După recenzare de către specialiștii de la Moscova, materialele simpozionului urmau să apară într-o ediție aparte sub egida Institutului de Arheologie al Academiei de Științe a URSS.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG