Analiză la cald după votul din America: inflația și costul vieții, factorii decisivi
În cele din urmă, alegătorii americani s-au concentrat cel mai mult pe problemele interne - costul vieții și imigrația - în ciuda speculațiilor anterioare potrivit cărora pozițiile candidaților privind conflictul din Orientul Mijlociu, războiul Rusiei contra Ucrainei și relațiile Statelor Unite cu China ar fi putut influența semnificativ votul.
Trump promite să oprească războaiele pe măsură ce se apropie de revenirea la Casa Albă
Republicanul Donald Trump și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 5 noiembrie, după ce rezultatele anticipate sugerau că este pe cale de a învinge. Vorbind la un miting în Florida, Trump a spus între altele că va opri războaiele din lume.
Trump a câștigat alegerile: presa din SUA
Principalele organizații de presă americane care proiectează rezultatul alegerilor prezidențiale au anunțat că republicanul Donald Trump a adunat deja 277 de voturi electorale, cu 7 peste pragul necesar, câștigând alegerile prezidențiale în dauna candidatei democrate, vicepreședinta în exercițiu Kamala Harris.
AP, CNN și alte media au confirmat astfel anunțul solitar făcut cu ore mai devreme, pe cont propriu, de televiziunea puternic conservatoare Fox News, care i-a dat lui Trump prilejul să-și proclame victoria la un miting, în Florida.
De atunci, victoria lui Trump a fost acceptată de facto de liderii internaționali, care l-au felicitat și și-au exprimat dorința de a coopera mai departe.
Primele analize ale victoriei lui Trump, care i-a luat pe mulți prin suprindere, arată că alegătorii au votat mai ales în speranța reducerii inflației și a imigrației ilegale, chiar dacă economiștii avertizează că politicile republicanului ar putea mări prețurile, în loc să le scadă. Unii comentatori mai arată că Harris, care i-a luat locul unui Joe Biden tot mai șubred, nu a avut timp să-și facă o campanie proprie eficientă și inspirată.
Kremlinul nu-l felicită pe Trump. SUA rămân „țară ostilă”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că nu are cunoștință de vreun plan al președintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din SUA.
El a mai spus că Statele Unite rămân o țară ostilă pentru Rusia, indiferent cine se află la Casa Albă, dar a amintit și că Putin a spus mereu că el este „deschis pentru dialog” cu Washingtonul.
Peskov a negat în aceeași declarație că Rusia s-ar fi amestecat în alegerile americane. În zilele dinaintea votului, serviciile de informații din SUA au avertizat despre asemenea planuri, iar alertele cu bombe din ziua votului, de la unele secții de votare, au fost puse de unii pe seama rușilor.
Presa internațională a speculat că Rusia și-ar dori mai degrabă o victorie a lui Trump, despre care unii comentatorii cred că îl admiră pe Putin și ar putea fi mai ușor manipulat de Kremlin în chestiuni arzătoare, mai ales în ce privește războiul din Ucraina.