Linkuri accesibilitate

26.03 - Chișinău: Interviul lui Voronin cu moldovenii pe Internet


Vl. Voronin: „Democraţia şi Internetul poate să-i sperie pe politicienii slabi, care nu pot să propună nimic societăţii. Partidul Comuniştilor însă este un partid competitiv...”


26 martie 2001

Ora Moldovei.

Interviul lui Voronin cu moldovenii pe Internet.

Dan Ionescu: Cu vreo două săptămâni în urmă, preşedintele Republicii Cehe, Václav Havel, cunoscut prin anii ʼ70-80 drept unul din cei mai activi dizidenţi anticomunişti din Europa Răsăriteană, a încercat să organizeze o conferinţă de presă prin Internet. Încercarea a dat, însă, greş din motive tehnice, computerul preşedintelui ceh blocându-se după numai vreo cinci minute de la începerea discuţiei. Această formă modernă de întreţinere a contactelor dintre liderii politici, reprezentanţii mediilor de informare în masă şi oamenii de rând l-a captat şi pe liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Computerul domnului Vladimir Voronin a funcţionat bine, permiţându-i acestuia să răspundă în limba rusă la multe întrebări, venite prin reţeaua electronică. Sergiu Praporşcic are amănunte.

Pagina web.reporte.md a publicat recent un interviu cu liderul comunist Vladimir Voronin, în care acesta a răspuns la întrebările ce i-au fost adresate de utilizatorii Internetului. Este primul dialog susţinut de un politician moldovean prin Internet. Primul răspuns Vladimir Voronin l-a dat lui E. Pokis din Statele Unite ale Americii, care a dorit să afle, ce crede liderul comunist despre rolul personalităţii în istorie. Totodată, Pokis întreabă care este atitudinea liderului comunist faţă de Internet. Vladimir Voronin consideră, că există perioade în care anume personalităţile determină evoluţia istoriei. „Personalităţile provoacă şi mobilizează forţele latente ale societăţii, impregnându-le o mişcare de dezvoltare constructivă.”

Voronin declară, că nu se teme de Internet. „Democraţia şi Internetul poate să-i sperie pe politicienii slabi, care nu pot să propună nimic societăţii. Partidul Comuniştilor însă, spune Voronin, este un partid competitiv, ceea ce a demonstrat la 25 februarie”. Întrebat, când va fi privatizat Moldtelecomul, Vladimir Voronin a răspuns: „Privatizarea nu trebuie să fie o bâtă, utilizată împotriva rămăşiţelor economiei sovietice. Privatizarea este, de fapt, un instrument ordinar al economiei, care merită să fie utilizat doar în calitate de medicament şi doar la indicaţiile medicului, adică analizând care pot fi consecinţele. În cazul Republicii Moldova, însă, medicamentul a înlocuit hrana de zi cu zi. Noi suntem intoxicaţi de privatizarea forţată”.

Deoarece Vladimir Voronin nu a răspuns la toate întrebările, care au fost adresate prin Internet, realizatorii paginii web.reporter.md au publicat un interviu cu liderul comunist, în care i-au adresat şi o parte din întrebările rămase fără răspuns. De aici aflăm, că în luna aprilie vor fi organizate aşa-numitele subotnice, la care vor fi plantaţi arbori şi vor fi restaurate obeliscurile şi monumentele celor care au căzut „în marele război pentru apărarea patriei”.

Voronin spune, că nu se vor organiza parade militare şi demonstraţii, deoarece Republica Moldova nu are realizări, care ar putea fi etalate la asemenea manifestaţii. Întrebat cât de realizabilă este promisiunea electorală a comuniştilor de aderare a Republicii Moldova la uniunea Rusia-Belarus, primul secretar al Partidului Comuniştilor a răspuns, că aceasta este la fel de realizabilă ca şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Voronin a mai adăugat, că Republica Moldova trebuie să adere la acele structuri, care îi pot satisface interesele, în primul rând economice. În opinia lui, piaţa moldovenească este orientată spre Răsărit. Pornind de la aceasta ar urma să se ia o decizie.

Voronin a evitat să spună, când va fi realizată o altă promisiune electorală a comuniştilor – majorarea pensiilor şi salariilor. El a recunoscut, că nu poate numi o dată, după care viaţa oamenilor se va schimba în mai bine. Întrebat, ce vor face comuniştii, dacă rezultatele referendumului preconizat în problema acordării limbii ruse statutul de limbă de stat vor fi negative, liderul comunist a spus, că aceasta este puţin probabil. „Referendumul nu va avea loc mîine. Noi vom lucra suficient până la referendum”. În alt context, liderul comunist a declarat, că el şi familia lui nu consumă carne congelată, importată din Statele Unite ale Americii, dar preferă produse autohtone.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG