Linkuri accesibilitate

Incluziunea copiilor cu dizabilități în sistemul de învățămînt normal


Centrul Speranta a instruit aproape 500 de profesori care să poată lucra cu copiii cu nevoi speciale.


Timp de 5 ani, peste 400 de copii cu nevoi speciale (dizabilitati) au fost transferaţi în şcoli obişnuite cu ajutorul Centrului Speranţa. Paul Hodorogea a stat de vorba cu parinţii unor copii si cu directori de institutii de invatamant care i-au acceptat.

Sergiu este un copil de 11 ani si este diagnosticat cu sindromul Down, ceea ce in practica inseamna, de regula, izolare din cauza nevoilor speciale. El s-a integrat insa într-o şcoala obişnuită.

Mama lui, Lucia Guştiuc mi-a spus ca băiatul ei chiar are prieteni printre colegii de scoala: „In primul rind l-am introdus la gradinita logopedica pina la 8 ani. De atunci merge la scoala 120 „pas cu pas” pina in prezent. Este un copil minune. Cand intra in clasa parca rasare soarele. Chiar din primele zile a fost acceptat. Este unicul copil cu sindromul Down care merge la scoala, dar in Moldova sunt o mulţime care nu au loc nici la gradiniţa, nici la şcoală.”

Incluziunea depinde de receptivitatea profesorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct


Directoarea liceului „Pro Succes” Nadia Cristea spune ca liceul pe care il conduce este primul care a permis copiilor cu dizabilitati sa treaca din clasa a 4-a în clasa a 5-a.

Nadia Cristea: „Este un liceul unde copiii au reusit sa fie integrati acolo unde au fost ajutati, intelesi, acolo unde au venit sa completeze nu doar clasele, dar si sa ne dea si ei noua, si noi lor – lectii de viaţă.”

Pe directorul liceului din Peresecina, Ion Chistol l-am intrebat cum s-a descurcat corpul didactic atunci cind, pentru prima data, un copil cu deficiente locomotorii a insistat sa-si faca studiile intr-un liceu obisnuit.

Ion Chistol
Ion Chistol: „Cu deplasarea era problema, altele nu prea. Ne-am straduit ca clasele cu copii cu probleme locomotorii sa fie amplasate la primul etaj. La intrari am construit niste piste de urcare. Aceste probleme s-au rezolvat. Cabinetul de informatica se afla la etajul doi, dar copiii isi ofera ajutorul. 2 baieti buni au apucat caruciorul si l-au transportat sus.”

Director executiv la Centrul Speranţa, Lucia Gavriliţa, este de parere ca integrarea copiilor cu dizabilitati in institutiile obisnuite depinde in mare parte de receptivitatea cadrelor didactice.

Lucia Gavrilita: „Este nu neaparat un invatator cu foarte multe traininguri in incluziune educationala, ci este un invatator deschis spre schimbare si un invatator care iubeste copiii. Atât.”

Spre mindria sistemului de invatamint, incluziunea copiilor cu dizabilitati nu mai este o noutate. Statisticile spun ca 420 de copii au fost integrati in 70 de scoli obisnuite, jumătate din ei din municipiul Chisinau. Centrul Speranta a instruit aproape 500 de profesori care sa poata lucra cu copiii cu nevoi speciale. Dar, atentie, datele statistice ale Centrului Speranţa arata ca in Republica Moldova exista peste 15 mii de copii cu dizabilitati.
Previous Next

XS
SM
MD
LG