Astazi este ultima zi cand moldovenii care au avut venituri din mai multe surse pot sa şi le declare la Inspectoratul Fiscal de Stat. Statisticile arata ca totuşi 1/3 din ei n-o fac nici macar in ultima zi. Am fost pe la diferite oficii fiscale din Chisinau, intrebându-i pe cei întâlniţi motivele care i-au facut sa amâne predarea declaratiei fiscale.
Vasile Pancu, unul din ei, mi-a spus ca de vina este mentalitatea veche, moştenită inca din timpul Uniunii Sovietice: „In fiecare an imi promit ca uite anul ăsta n-am sa las. Mă rog, s-a intamplat asa ca anterior. Nu suntem inca deprinşi a lucra. Poate unii nu considera important.”
În celălalt capăt al coridorului l-am cunoscut pe Valeriu Istrate, un student care-şi aştepta şi el rândul la functionarul de stat. Pentru Valeriu este prima interactiune pe care o are cu Serviciul Fiscal: „A venit unchiul la mine si m-a intrebat: măi, ai facut declaratia? Nu. 32 martie ştii când e? La paştele calului. Am auzit si despre posibilitatea de a face declaratia si online, dar daca ai ceva probleme siteul nu prevede asta, si chiar cand ajungi aici, nu este un punct de informatie unde sa-ti spuna pasii: 1, scrie asta, 2, fă asta.”
Fiscul este interesat de realizarea activelor de capital
Mentalitatea şi lenea nu sunt unicele motive. La ieşire din oficiul fiscal central l-am intalnit pe Nicolae, un bărbat de vreo 50 de ani, care mi-a spus ca a iesit din spital exclusiv sa faca declaratia: „Stau rau cu sanatatea. Nu am copii, nu am pe nimeni. De aia m-am rupt eu sa vin sa achit. In anii trecuti achitam la timp, din partea impozitului – am grija.”
În rest, majoritatea celor care treceau prin uşile Fiscului au dat vina pe lipsa timpului.
„Astazi am avut timp”
„Ca atare se ocupa de depunerea actelor firma de contabilitate, dar eu am uitat sa ma apropii la dinsii si sa depun actele. In alti ani pe data de 25 era depus deja. Am pierdut cursul zielor.”
„Timpul, lucrul, banii, contabilul. Intotdeauna, de la anul nou se incep multe probleme, si cand te trezesti cu 30 sau 31 martie.”
„Nu prea am fost prin ţară si cand am venit m-am straduit sa nu incalc legile.”
Europa Liberă: V-ati gindit sa depuneti electronic declaratia?
„Sunt de acord si nu gîndesc ca ar putea fi falsificată.”
La final l-am intalnit din nou pe Valeriu, studentul intervievat la inceput. El s-a arătat nedumerit de rolul acesti declaratii: „Operatorul a intrat intr-o bază de date, a scris codul fiscal, veniturile, a apăsat print, si atit. Adica daca ei stiu ce venituri avem, de ce mai trebuie sa venim si sa spunem ca da, noi atâta primim.”
Am căutat să aflu răspuns la întrebarea lui Valeriu şi l-am contactat telefonic pe Seful adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Gheorghe Cojocari: „Noi avem multa informatie, dar nu dispunem de toata informatia. De exemplu nu dispunem de informatia ce tine de realizarea activelor de capital. Declaratia se numeste nu cu privire la venit, dar la impozitul pe venit. Responsabilitatea cu privire la calcularea si declararea impozitului ii revine totalmente contribuabilului.”
Europa Liberă: Care este starea acestui sistem electronic de depunere a declaratiilor, functioneaza?
Gheorghe Cojocari: „Undeva sub 1000 de declaratii electronice au fost prezentate de cetateni”
Europa Liberă: Eu am incercat sa depun declaratia prin internet si imi arata ca pagina este supraincărcată, care este solutia?
Gheorghe Cojocari: „Una din solutii este sa nu asteptam ultima zi. Noi am prelungit orele de lucru. Chiar daca am spus ca ora de lucru este pina la ora 19, dar in cazul in care in oficiile fiscale vor fi contribuabili, ii vom primi pe toti.”
Totusi, cetăţenii care nu reuşesc astazi sa faca raportarea fiscală, o pot face si maine, cu riscul achitarii unei amenzi, plus penalizarea de 5 la sută din suma pe care o datorează statului.