Linkuri accesibilitate

Povestea oamenilor care o duc greu


Oamenii au dus-o greu mereu în ultimii 20 de ani. Şi mereu guvernările de tot soiul, inclusiv comunistă, au strigat despre victorii.


În week-end am răsfoit ziarul „Comunistul” şi am remarcat o idee curioasă a liderului PCRM, Vladimir Voronin. Zice conducătorul comunist: „Actuala situaţie din ţară poate fi calificată explozivă. Oamenii o duc tot mai greu, iar guvernarea strigă tot mai tare despre victorii”. Asta e ideea curioasă care m-a cam nedumerit.

Departe de mine gîndul că situaţia de azi e minunată. Ştiu foarte bine că mulţi oameni o duc greu, poate chiar la fel de bine ca şi liderul PCRM. Aud şi declaraţiile guvernării actuale. Ele sînt mai degrabă despre viitoarele victorii, dar, fireşte, sînt rostite răspicat. Aşa cum se prezintă acum, lucrurile sînt destul de triste şi habar nu am dacă se vor îmbunătăţi.

Numai că situaţia asta nu e deloc una ieşită din comun pentru Republica Moldova. Oamenii au dus-o greu mereu în ultimii 20 de ani. Şi pe vremea revoluţionarilor romantici, şi pe vremea agrarienilor, şi în timpul guvernării ADR, şi chiar după izbînda răsunătoare a Partidului Comuniştilor. Aici mereu, în anii tranziţiei, oamenii au dus-o greu. Aici mereu a fost o situaţie explozivă, vorba lui Vladimir Voronin. Nu avem acum nimic deosebit.

Şi mereu guvernările de tot soiul au strigat despre victorii. Cei 8 ani de guvernare comunistă nu au fost o excepţie. PCRM ne-a bombardat cu aceleaşi sloganuri victorioase. Iar atunci cînd toată lumea era afectată de criza economică, trubadurii guvernării comuniste ne linişteau şi ne spuneau că Moldova e o oază a stabilităţii. Apoi oaza a explodat pe 7 aprilie 2009.

Aici ar trebui făcută o precizare importantă. Nu e PCRM-ul primul care deplînge situaţia grea a oamenilor şi ipocrizia guvernării. De-a lungul timpului, o sumedenie de forţe politice din opoziţie i-au plîns de milă omului simplu şi au blamat ritos tonul victorios al puterii. Toţi opozanţii au grijă de omul care o duce greu, ca şi guvernanţii, fireşte. Şi cu toate acestea, oamenii o tot duc greu aici, in ciuda grijii neţărmurite a guvernanţilor şi a opozanţilor de tot soiul.

În schimb, clasa politică, care a avut mereu privilegii în ultimii 20 de ani, fie că e vorba de guvernanţi sau de opozanţi, s-a descurcat mult mai bine. Se vede că grija pentru oamenii care o duc greu te răsplăteşte, te ajută să supravieţuieşti...

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG