Linkuri accesibilitate

Lupta pentru primăria Chișinău va fi decisă de factorul politic


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Cred că alegătorul chișinăuean se gîndește mai degrabă la perspectivele dezvoltării municipiului, decît la costul unei călătorii în trolebuz.”


Igor Boţan: „Putem spune că lupta pentru municipiul Chişinău va fi cea mai importantă. Cele patru partide politice, reprezentate în Parlament, vor avea şi cele mai importante figuri la alegerile pentru muncipiul Chişinău. Lupta politică se va da, de fapt, între trei candidaţi ai acestor patru partide. Este vorba despre candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care are şanse foarte bune de a rămâne primarul capitalei, Igor Dodon, cea mai puternică candidatură a Partidului Comuniştilor, care de asemenea are şanse foarte bune de a fi ales, şi despre candidatura Partidului Liberal-Democrat, care deocamdată nu este identificată.”

Europa Liberă: E vorba cumva de o mişcare tactică? Au aşteptat oare PLDM-iştii în mod deliberat, să vadă cine va ieşi candidatul din partea comuniştilor şi democraţilor?

Igor Boţan: „Mai degrabă este o mişcare strategică, fiindcă ceea ce se întâmplă în cadrul Partidului Liberal-Democrat este cu bătaie lungă. Identificarea candidaturii la congres vrea să demonstreze, că partidul este o instituţie, adică deciziile se iau de o manieră foarte clară, stipulată în statutul partidului. Al doilea lucru, pe care-l urmăreşte Partidul Liberal-Democrat, este să verifice, dacă şi în cazul acestuia funcţionează acelaşi mecanism, care a funcţionat de-a lungul anilor în privinţa Partidului Comuniştilor. Adică, nu contează cine este candidatul, contează suportul din partea liderului partidului cel mai influent din Republica Moldova, adică influenţa primului ministru Vlad Filat. Să nu uităm, că domnul primul ministru Vlad Filat a anunţat acum o lună de zile că nu contează cine va fi candidatul, cel care va fi identificat, va avea suportul domniei sale personal şi va merge din bloc în bloc pentru a-l prezenta alegătorilor.”

Alegătorii din Chişinău sunt cei mai informaţi şi cei mai educaţi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:59 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar aşa au eşuat comuniştii, când au zis şi ei: „n'importe qui”. Au înaintat un candidat „insipid”, sperând că Vladimir Voronin va asigura aderenţa acelui candidat, sau acelor candidaţi. Nu e o tactică compromisă?

Igor Boţan: „Nu cred că în cazul Partidului Liberal-Democrat, la etapa dezvoltării acestuia, este un partid tânăr, are doar trei ani de zile, şi are doar un lider, care este în afara, hai să zicem aşa, oricăror contestări. Există o pleadă de politicieni tineri, oricare din ei s-ar putea manifesta în egală măsură. Dar contează suportul personal al primului ministru. Şi vreau să subliniez ceea ce a afirmat domnul Filat atunci când a spus, că oricine va fi identificat de către partid, se va bucura de sprijinul domniei sale personal.”

Europa Liberă: De ce nu un candidat unic al Alianţei pentru Integrare Europeană?

Igor Boţan: „Cred că este corectă tactica Alianţei pentru Integrare Europeană de a merge cu proprii candidaţi, fiindcă dacă contracandidatul principal al Partidului Comuniştilor ar avea şansa să câştige din primul tur, oricum candidatura unică nu i-ar ajuta. În situaţia pe care o avem, candidatul Partidului Comuniştilor puţin probabil să poată câştiga din primul tur. Probabil, va reproduce în primul tur procentajul, pe care Partidul Comuniştilor îl are constant în municipiul Chişinău, de aproximativ 40 de procente. Deci, nu este principial ca Alianţa pentru Integrare Europeană să vină în primul tur cu o singură candidatură. Dar este principial pentru componentele Alianţei să-şi măsoare puterile în Chişinău pentru a identifica cine din aceste formaţiuni are o susţinere mai mare. Nu trebuie să uităm că la alegerile recente Partidul Liberal-Democrat a demonstrat că în Chişinău are un suport de aproximativ 30 de procente, în timp ce Partidul Liberal, al primarului Dorin Chirtoacă, are un suport de aproximativ 25 de procente. Deci, merită să se meargă pe candidaturi distincte.”

Europa Liberă: Analizat din punct de vedere sociologic, electoratul pestriţ al Chişinăului, în ce măsură este influenţată decizia lui de rezultatele concrete ale gestionării capitalei şi de factorul politic? În condiţiile în care viaţa politică este concentrată în capitală, partidele se produc cu acţiunile lor. Aici se decide soarta Republicii Moldova.

Igor Boţan: „Nu trebuie să uităm, că chişinăuenii, alegătorii din Chişinău sunt cei mai informaţi şi cei mai educaţi. Deci, în cazul municipiului Chişinău un şir de factori pot contribui la victoria finală a unuia sau altuia dintre candidaţi. Aveţi perfectă dreptate atunci, când puneţi în evidenţă realizările concrete ale candidaţilor. Dacă ne referim la suportul partinic şi factorul politic, fără îndoială are o pondere foarte, foarte mare. Şi nu trebuie să uităm că Partidul Comuniştilor a reuşit în ultimii doi ani să-şi mobilizeze în mod dramatic electoratul din municipiul Chişinpu, lucru care reprezintă un pericol pentru candidatura lui Dorin Chirtoacă şi eventuala candidatură a Partidului Liberal-Democrat. Şi nu trebuie să uităm de factorul organizatoric, calitatea campaniei, resursele financiare. Aceste lucruri de asemenea au un impact foarte, foarte mare.”

Europa Liberă: În concluzie, pe un alegător l-ar influenţa mai curând costul biletului de călătorie în troleibuz? Sau idealurile pe care le anunţă partidele?


Igor Boţan: „Cred că pe un chişinăuean îl interesează per ansamblu mai mulţi factori, dar cel mai important lucru este viitorul imediat al municipiului Chişinău. Nu cred că costul unei călătorii în trolebuz sau în transportul obştesc poate avea pondere cardinală. Cred că mai degrabă alegătorul se va gândi şi la perspectivele dezvoltării municipiului Chişinău.”

Europa Liberă: Deci, vom vedea în campanie ce tactici adoptă candidaţii.

Igor Boţan: „Tacticile candidaţilor şi suportul din partea principalelor formaţiuni politice. Deci, factorul politic va fi foarte, foarte important, aşa a fost întotdeauna în municipiul Chişinău. Cred că aşa va rămâne şi pentru viitor.”
XS
SM
MD
LG