Linkuri accesibilitate

Buimăceala populației, înțelegerea tacită a clasei politice


Instituţiile statului nu s-au dovedit capabile să elucideze evenimentele din aprilie 2009 - concluziile unor formatori de opinie


Directorul agenţiei Infoprim-Neo, Valeriu Vasilică, regretă, că în avalanşa de lamentări nu a auzit, de fapt, un diagnostic exact pentru ceea ce s-a întâmplat acum doi ani, astfel încât să fie luate şi măsurile de natură să facă imposibilă repetarea acestora.

Valeriu Vasilică:
„Am auzit multe lucruri, dar n-am auzit esenţialul – ce s-a întâmplat şi ce trebuie de făcut şi ce se face pentru a nu admite repetarea aceleaşi tragedii. Nimeni nu şi-a asumat astfel de responsabilitate şi astfel de obligaţii faţă de societate. Inclusiv, primele persoane în stat. Şi în sensul ăsta, toţi – şi înalţi funcţionari, şi instituţiile statului au dat dovadă de incapacitate de a gestiona situaţia. Îmi este în grijă că după acest model se gestionează şi situaţiile din alte domenii.

Nu am văzut decât politicieni, care se plâng că nu de ei depinde aflarea adevărului. De cele mai multe ori au dat vina pe justiţie, au dat vina pe poliţie, pe procuratură. S-au mai şi justificat că noi, vedeţi Doamne, nu facem presiuni asupra unor instituţii independente. Şi atunci nu suntem nici noi vinovaţi cu nimic. Oricum, responsabilitatea politică aparţine clasei politice şi ceea ce ar fi putut face clasa politică în cel mai rău caz – să declare: nu ştim, nu cunoaştem, dar asta este o responsabilitate şi o vină de a noastră.”

Opinii de Valeriu Vasilică, Liliana Vițu, Nicolae Negru și Petru Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct


*

Liliana Viţu, directorul Camerei de ştiri de la Televiziunea publică moldovenească, constată că la doi ani după tragicele evenimente, protestatarii şi politicienii au de fapt agende diferite.

Liliana Viţu: „Am văzut că presa a făcut ce a putut să facă. A pus întrebări, care continuă să trezească nedumeriri. Am văzut că tinerii care au ieşit acum doi ani în Piaţă, s-au reunit în aceste zile în diverse acţiuni de comemorare, inclusiv spectacole, concerte, lansări de carte. Dar am mai văzut că responsabili de anchetă au întârziat să vină cu explicaţii sau cu informaţii pertinente. Şi asta în timp ce politicienii, în loc să ofere informaţii şi răspunsuri, au oferit un spectacol de prost gust şi au încercat să tragă cenuşă pe turta sa.”

*

Şi editorialistul Nicolae Negru este de părere că politicienii nu au ratat ocazia să tragă foloase propagandistice.

Nicolae Negru: „Chiar şi Alianţa pentru Integrare Europeană cânta cu voci diferite. Partidul Liberal-Democrat vroia să spună că totul e în regulă, că este stăpân pe situaţie, Partidul Liberal vroia să-şi facă campanie electorală, Partidul Democrat a zis că în general nu îl priveşte ceea ce se întâmplă, unele partide au încercat şi ele să se evidenţieze, să iasă înainte. Şi desigur că Partidul Comuniştilor a avut ca întotdeauna mesajul, care l-a avut.”

Europa Liberă: Adică, am ieşit mai buimăciţi decât eram?

Nicolae Negru:
„Da, am ieşit foarte buimăciţi. Mai cu seamă din cauza că Alianţa pentru Integrare Europeană totuşi nu a avut un mesaj comun pentru cetăţenii Republicii Moldova. Anul trecut Alianţa pentru Integrare Europeană a fost mai coerentă, să spunem aşa, mai solidară în mesajele pe care le transmitea. Iar acum era un cor, dar fiecare cânta cântecul său.”

*

Petru Macovei, directorul executiv la Asociaţia presei independente, conchide că politicienii au ratat ocazia firească să dea societăţii barem un semn de conciliere.

Petru Macovei:
„Nu am auzit nimic nou. Politicienii noştri, din păcate, sunt pe aceeaşi undă a confruntărilor politice şi a încercării de a da vina unul pe altul pentru aceste evenimente şi ceea ce a urmat după 7 aprilie în speranţa să obţină nişte dividente în pragul alegerilor locale din 5 iunie. Din păcate, nu am auzit la ce se aştepta foarte multă lume din Republica Moldova – mesaje de conciliere, care să ajute să fie găsit adevărul despre 7 aprilie, să fie pedepsiţi vinovaţii, iar societatea să meargă mai departe.

Politicienii au preferat să se acuze reciproc, ceea ce face dovada, din perspectiva mea, a faptului că există o parte din vină şi a fostei guvernări şi a celor care sunt acum la guvernare pentru aceste evenimente. Şi într-un fel există şi tacit o înţelegere să nu se afle adevărul, sau societatea să fie ţinută în suspans cât mai mult timp.”
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG