Linkuri accesibilitate

Elemente de geopolitică intrate în reacție cu evoluțiile din Moldova (Adevărul)


Guvernul Filat are o misiune dificilă, dar nu are de ales: dacă eșuează în demersurile de integrare europeană, pentru Moldova nu mai există alternativă cu semnul plus.


Un lung interviu acordat de sociologul Dan Dungaciu ziarului Adevarul se refera la elementele de geopolitica intrate in reactie directa cu evolutiile din Republica Moldova. Pe de o parte, aderarea in viitor a Moldovei la Uniunea Europeanaar depinde de pressingul pe care este dispusa Romania sa-l faca. Dar si succesul demersurilor Romaniei depinde de pozitia ei la Bruxelles. Si de alti factori, care s-au asezat acum intr-un context nu tocmai favorabil: schimbarea de macaz a Ucrainei, care ar impinge Chisinaul sa se deblocheze de la pachetul proeuropean pe care-l constituia impreuna cu Kievul. Este apoi relatia complicata a Romaniei cu Rusia, dar si a Moldovei, care si-a pierdut creditul la Moscova in momentul in care s-a exprimat pro-european. A contat si vizita vicepresedintelui american Joe Biden, care a vorbit la Chisinau despre identitatea moldoveneasca, si nimic despre simbioza Moldova-Romania. Pe acest fond, Dungaciu crede ca prinde teren discursul care raspandeste temeri in randul romanilor: Daca va zbateti sa readuceti Moldova la tara mama, veti pierde Transilvania. Legat de acest aspect sensibil, sociologul aduce in discutie relatia Ungaria-Rusia, care desi nu se simpatizeaza, pot deveni tovarasi de drum, pentru ca ar avea amandoua de castigat din precedentul unei Transnistrii independente. Dan Dungagiu repeta in interviul din Adevarul ca guvernul Filat are o misiune dificila, dar nu are de ales: daca esueaza in demersurile de integrare europeana, pentru Moldova nu mai exista alternativa cu semnul plus. Intre timp, structura eletoratului se schimba rapid. Voronin nu mai e votat de sateni, dar mai degraba de oraseni, de rusofonii care sunt bulversati de resurectia autohtonilor, a romanilor. Nu mai au aceeasi libertate de a trai nederanjati in identitatea lor etnica si lingvistica. Revansa autohtonilor nu e insa romanism, ci un fel de moldovenism europenist – spune Dan Dungaciu.

O analiza de politica romaneasca poate fi citita in Evenimentul zilei, sub semnatura lui Silviu Sergiu. Eventualitatea ca democrat liberalii ar pierde majoritatea in Parlament si s-ar instala un premier technocrat i-ar pune in incurcatura pe cei din opozitie – social-democrati si liberali. Daca vor vrea sa-si consolideze popularitatea in vederea alegerilor din 2012, vor trebui sa faca destule concesii populiste, care vor destabiliza fragilul echilibru economic, pe care tot ei ar urma sa-l repare dupa alegeri. In clipa de fata, Uniunea Social Liberala, a opozitiei, cumuleaza aproape 60% dintre intentiile de vot.
XS
SM
MD
LG