Linkuri accesibilitate

Tokio: nou cutremur produs la exact o lună de la marele seism


La Minamisoma
La Minamisoma

Autoritățile nipone s-au decis să extindă zona de interdicție instituită în jurul centralei nucleare de la Fukușima


În Japonia a fost ţinut un minut al tăcerii azi dimineaţă la 7:46 ora locală, la o lună de la cutremurul de pământ şi valurile ţunami devastatoare de pe 11 martie. Catastrofa naturală a făcut 28 de morţi sau dispăruţi, a lăsat 150 de mii de oameni fără locuinţe şi a avariat centrala nucleară de la Fukuşima.

Un nou cutremur de 7.1 grade a avut loc astăzi – o replică a celui de pe 11 martie. Autorităţile japoneze spun că nu s-au înregistrat pagube. Dar au cerut oamenilor care locuiesc în apropierea zonei interzise din jurul centralei avariate să se fie pregătiţi de o nouă evacuare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano a spus că a fost luată decizia de a extinde zona interzisă, care se întinde astăzi pe o rază de 20 de kilometri de la centrala avariată de la Fukushima. Motivul este fluctuaţia frecventă a nivelului de radiaţie în afara acestei zone, în funcţie de starea vremii şi relief.

Anunţul a fost făcut într-un moment în care locuitorii evacuaţi imediat după avaria de acum o lună începeau să revină în vizite scurte la casele abandonate pentru a-şi recupera bunurile.

Printre cei care şi-au asumat riscul – familia Tsunakawa care locuise în oraşul Minamisoma, la 18 kilometri de centrală. Astăzi oraşul arată ca o zonă moartă. Pe străzi pot fi văzuţi poliţişti în costume de protecţie în căutarea cadavrelor celor ucişi cu o lună în urmă.

Sadamu Tsunakawa, în vârstă de 62 de ani, locuieşte de o lună cu soţia sa la un centru de plasament la nord de zona evacuată. Sadamu speră că problema nucleară va fi soluţionată cât mai curând. Chiar dacă vor trebui să treacă ani de zile până atunci, el va aştepta pentru a se putea întoarce acasă definitiv. „Zona este devastată, mai spune Sadamu, nu ştiu dacă vom putea practica din nou agricultura pe terenurile afectate, dar tot sper să pot reveni definitiv”.

Vizita acasă nu a durat mult – numai cât a fost necesar pentru a-şi împacheta lucrurile abandonate, câinele şi peştişorul de aur lăsaţi în urmă la evacuare. Totuşi familia Tsunakawa a zăbovit câteva minute în plus pentru a-şi pregăti prânzul în propria bucătărie şi a-l servi din vesela proprie.

Nepotul de 12 ani, Hayato Nishi spune că a fost o schimbare plăcută după ce au mâncat timp de o lună din containere de plastic la centrele de plasament. Băiatul spune că este relaxant să te poţi întoarce în propria ta lume şi că şi-ar dori să rămână acasă, să nu mai plece.

Nu este clar, însă, cât mai poate dura aplanarea consecinţelor avariei şi dacă cei evacuaţi din zona interzisă vor putea reveni definitiv. La o lună după cutremur şi valurile ţunami, nimeni nu poate spune când va fi restabilit controlul la cele şase reactoare de la Fukushima şi când vor fi curăţate deşeurile.

Criza nucleară a expus unor presiuni guvernul premierului Naoto Kan, mulţi japonezi fiind nemulţumiţi de felul în care este gestionată situaţia. Sute de oameni au protestat duminică la Tokyo faţă de măsurile luate de autorităţi pentru stabilizarea situaţiei la Fukushima, cum ar fi pomparea în ocean a apei slab poluate radioactiv şi ceea ce protestatarii consideră a fi dosirea informaţiei despre adevăratele proporţii ale avariei.

Într-o încercare de ultim moment pentru a îmbunătăţi imagina Partidului Democrat pe care-l conduce înainte alegerilor locale de duminică, primul ministru a vizitat zonele cele mai afectate din nordul ţării. Vorbindu-le locuitorilor din portul Ishinomaki, Naoto Kan a spus că, în opinia sa, procesul de reconstrucţie trebuie să creeze un nou oraş şi să refacă industria pescuitului din zonă, în numele unui viitor mai bun.

Sondajele de opinie arată, însă, că Partidul Democrat iese slăbit din alegeri, iar popularitatea premierului Naoto Kan scade, deşi analiştii nu cred că el va fi forţat să demisioneze până când criza nucleară nu este aplanată.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG