Linkuri accesibilitate

Licitația de la Paris a unor manuscrise Cioran (Evenimentul zilei)


Intoleranță în rîndul elevilor de peste 14 ani - sondaj Soros


Un sondaj realizat de Fundatia Soros Romania asupra a 6000 de elevi de peste14 ani din Romania a dat rezultate surprinzatoare, dupa cum relateaza cotidianul Evenimentul zilei. Concluziile cercetatorilor indica un grad ridicat de intoleranta, o proportie ingrijoratoare a atitudinilor incadrabile la xenofobie sau chiar antisemitism si atractie fata de ideea unui regim militar (40% fata de 26 % in randul adultilor). Elevii provenind din familii cu nivel de instructie mai ridicat manifesta mai mare intoleranta fata de romi. Intre acesti tineri, neincrederea fata de democratie e mai raspandita decat in randul adultilor (26% fata de numai 16%), mai arata acest sondaj despre care informeaza Evenimentul zilei.

Grigore Cartianu isi consemneaza in Adevarul impresiile de la targul de carte de la Chisinau. Comentatorul cotidianului care scoate inclusiv o editie de Moldova gaseste ca moldovenii din stanga Prutului pastreaza o atractie aproape religioasa fata de carte, dovada numarul mare de copii prezenti in fata standurilor. Articolul, care nu precizeaza ca a fost vorba de Salonul international de carte pentru copii si tineret, incheie astfel:”Nu credeam ca exista atata apropiere sufleteasca intre romani si basarabeni. Niste oameni minunati mi-au deschis ochii: este relatia fireasca dintre romani si romani”.

Comentariul saptamanal semnat de Mircea Mihaies in Evenimentul zilei discuta despre scoaterea la licitatie, saptamana trecuta la Paris, a unui corpus de manuscrise Emil Cioran. Lotul a fost achizitionat in cele din urma de un om de afaceri roman stabilit in America, pentru 405.000 de euro, fata de 100.000 pret de pornire. Au licitat si doua institutii ale statului roman – Televiziunea Romana si Biblioteca Centrala Universitara – pe fondul unei campanii media incrancenate, care a dorit sa induca ideea dezinteresului manifestat de statul roman fata de acest patrimoniu. Mircea Mihaies arata ca cei cativa oameni de afaceri romani care s-au inscris in aceasta cursa au stiut ca statul incearca sa cumpere si, in loc sa nu concureze tocmai statul, au ridicat miza facand practic jocul televiziunilor. Cumparatorul nu este astfel laudat in acest articol, si nici macar creditat ca va dona manuscrisele statului roman, asa cum a declarat ca va face.
XS
SM
MD
LG