Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru relansarea baștinei


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: Cred că dacă intelectualii de la sate ar face un efort pentru mobilizarea resurselor locale, lucrurile ar avansa mult mai profund.


Igor Boţan: „Aceste alegeri sunt cardinale pentru situaţia politică din Republica Moldova de după aceste alegeri şi vor determina în mod fundamental comportamentul principalelor forţe politice. Ieşirea din această campanie poate deteriora dramatic relaţiile dintre Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Liberal, pe de o parte, şi poate prefigura chiar o nouă alianţă. Dacă Partidul Liberal-Democrat va avea un rezultat bun şi îşi va demonstra creşterea de mai departe, ne putem aştepta şi la alegeri parlamentare anticipate, probabil, peste un an de zile.”

Europa Liberă: Inamicul cui este sărăcia şi creşterea preţurilor?

Igor Boţan: „Este inamicul dezvoltării democratice a Republicii Moldova. Şi acum mă mir că Partidul Comuniştilor, fiind în opoziţie, critică guvernarea pentru majorarea preţurilor la resursele energetice, de parcă Republica Moldova ar fi producător al acestor resurse şi nu le-ar importa. Iar pe piaţa mondială preţul acestor resurse creşte.”

La nivelul comunităţii lucrurile au rămas de izbelişte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar fiţi de acord că ar fi cumva nefiresc, dacă Partidul Comuniştilor nu ar folosi această piatră, pe care să o arunce în geamul guvernării.

Igor Boţan: „Este adevărat, numai că atunci înseamnă că Partidul Comuniştilor nu intenţionează să revină la guvernare şi se pregăteşte să rămână patru ani de zile în opoziţie. Doreşte doar să-şi menţină un anumit nivel de prezenţă în organele publice locale.”

Europa Liberă: Sunteţi un observator cu experienţă al tuturor scrutinelor. Localele sunt terenul, în care candidaţii discută despre problemele cotidiene ale oamenilor? Candidaţii vin să dea soluţii mai bune, decât acelea pe care le-au aplicat predecesorii? Sau şi localele sunt o platformă de discuţii despre toate şi despre nimic?

Igor Boţan: „Cu certitudine alegerile locale sunt mai mult alegeri administrative, însă în cazul Republicii Moldova componenta politică este foarte mare, fiindcă partidele politice mari încep înaintea alegerilor vânătoarea oamenilor respectaţi în localităţi. Acest lucru a ieşit în evidenţă atunci când Partidul Comuniştilor a venit la guvernare în 2001. Şi primul lucru pe care l-a stabilit la plenara partidului a fost identificarea persoanelor, care se bucură de susţinerea cetăţenilor în localităţi, indiferent de faptul, dacă împărtăşesc ideologia comunistă sau nu. Acum Partidul Liberal-Democrat procedează în mare măsură de aceeaşi manieră şi vedem că a convocat un congres special, pentru a demonstra capacitatea de mobilizare şi de atragere a oamenilor respectaţi. De această dată, cei care au fost în Partidul Alianţa Moldova Noastră. Marea problemă este că nu există resurse locale, de aceea foarte mulţi primari se reorientează după schimbarea puterii şi încearcă să se alieze cu potentaţii zilei.”

Europa Liberă: Dacă Dumneavoastră aţi candida eventual pentru funcţia de primar într-o localitate rurală, ce problemă prioritară aţi alege dintr-o listă imanentă de preocupări ale unui primar – educaţie, impozite, ecologie, etc?

Igor Boţan: „Punctul meu de vedere este că noi am scăpat din vedere factorul mobilizării forţelor interne. Eu cred că dacă primarii din Republica Moldova, împreună cu intelectualii de la sate, profesorii, medicii care au mai rămas şi reprezentanţii bisericii, ar face un extra efort pentru mobilizarea resurselor locale, bazate pe tradiţii, pe valorile care sunt netrecătoare, eu cred că lucrurile ar avansa mult mai profund şi mult mai repede, fiindcă şi articularea necesităţilor s-ar face pe o altă platformă. Iar cei din centru ar trebui să tragă cu urechea la problemele despre care vorbiţi Dumneavoastră. Cred că după perioada sovietică de dezvoltare a Republicii Moldova, indiferenţa şi incapacitatea de a acţiona solidar a dispărut, iar oamenii în semn de protest fiecare şi-a făcut curăţenie în propria gospodărie, în propria ogradă. Iar la nivelul comunităţii lucrurile au rămas de izbelişte. Şi încă un lucru: probabil, prima acţiune pe care aş face-o după eventuala alegere – aş găsi toţi sătenii, care şi-au făcut un nume şi i-aş aduna la un sfat al localităţii, pentru a da pondere acestei iniţiative de relansare a baştinei.”
XS
SM
MD
LG