Linkuri accesibilitate

Concert în cinstea lui Gagarin


Liga Tineretului Rus comemorează la Casa Naționalităților a 50-a aniversare a primului zbor în cosmos.


Astăzi se împlinesc 50 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos, efectuat la 12 aprilie 1961 de astronautul sovietic Iuri Gagarin. Aniversarea este marcată în Republica Moldova, printr-o expoziţie şi un concert dedicat cosmonauticii.

Copiii adunaţi la Casa Nationalitatilor au ascultat pentru prima dată piese vechi, compuse pe timpul Uniunii Sovietice, dedicate cosmonauţilor. Concertul, organizat de Liga Tineretului Rus, a reamintit, pe de altă parte, specatorilor in etate, de exemplu bibliotecarei unei şcoli din Ciorescu, ce legătura are Moldova cu zborul în cosmos.

Iata ce-şi aduce aminte Oxana Silkina: „Fructele din Orhei, care erau crescute curat anume pentru cosmonauti. Asta da. Noi suntem de la Cricova, Ciorescu. Gagarin a fost la Cricova. În beciuri. Si acum este chiar facut un monument, o placa frumoasa acolo şi toti care vizitează beciurile toti se opresc si ştiu despre placa asta.”

Un cosmonaut care a vizitat Cricova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct


Doamna Silkina a adus cu ea la expoziţie şi un grup de copii de la Ciorescu, care mi-au spus ca au invăţat la şcoală despre Iurie Gagarin şi primul zbor al omului în spaţiu.

„Mie mi-a placut familia lui Gagarin. Era primul cosmonaut care a plecat in cosmos. El a facut 2 cercuri si s-a intors.”

„El a zburat in cosmos si a vazut ce frumoasa este planeta noastră.”

„Eu am vazut azi copacul pe care l-a sădit Iurie Gagarin.”

„Mă cheamă Igor si stiu ca racheta lui Gagarin se numea Vostok.”

„Vreau sa zbor in cosmos ca să vad alte planete.”

O voluntară din Ligă, Irina Curteeva, mi-a spus că fotografiile aduse la expozitie îl prezintă pe Iurie Gagarin şi dincolo de viaţa lui profesională.

Irina Curteeva: „Gagarin a avut o soţie Valentina şi 2 fete Elena şi Galina. A gasit intotdeauna timp sa petreacă cu familia, macar câteva minute. Da, asta cât timp nu era in cosmos. Avem fotografii si cu racheta lui Vostok. El a vizitat Moldova, Cricova, nişte şcoli, Universitatea de Stat.”

Ana Pocitari, o altă tânără din acelasi grup, mi-a spus ca ziua cosmonautilor trebuie sarbatorita in Moldova pentru ca trecutul nu trebuie uitat, indiferent ce se intampla pe arena politica in ziua de azi.

Ana Pocitari: „Nu este legată memoria oamenilor de politică. Comemorăm această dată pentru ca este sarbatorita in toata lumea. Chiar as vrea sa spun ca numai Moldova a renuntat sa sarbatorească aceasta zi ca sarbatoare guvernamentală.”

Astazi a mai fost inaugurat un tablou memorial, amenajat lângă copacul sădit chiar de cosmonaut. Copacul şi tabloul pot fi gasite în Aleea Cosmonauţilor din sectorul Râşcani al capitalei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG