Linkuri accesibilitate

Alternanța fără alternativă (Evenimentul zilei)


„În România stanga și dreapta au produs un capitalism primitiv” (Adevărul)


Premierul democrat-liberal a abuzat de formula adoptarii legilor prin asumarea raspunderii, opozitia nu a propus niciun fel de alternativa la politicile puterii, asa ca in 2012 romanii trebuie sa se astepte la o „alternanta fara alternativa”. Puterea va fi preluata de o alta forta politica, fara sa se imbunatateasca ceva – arata Ioana Lupea in editorialul semnat in Evenimentul zilei. Articolul deplange lipsa de reactie adecvata a opozitiei, dar critica mai ales guvernul. In primul rand pentru ca si-a asumat – in mod abuziv, considera jurnalista – si rolul de legislator. Cand s-a procedat la adoptarea, prin asumarea raspunderii guvernului, a legii educatiei sau a codului muncii, de pilda, s-a lovit de fapt in ideea de democratie. Si premierul Emil Boc, si presedintele Traian Basescu au invocat urgenta provocata de criza economica. Urmarea s-ar vedea in rezultatele recentului studiu realizat de Fundatia Soros Romania: adolescentii opteaza intr-o proportie foarte mare pentru un regim militar si pentru un presedinte puternic, care nu mai pierde timpul cu parlamentul si cu alegerile.

Ion M. Ionita, de la ziarul Adevarul, desfiinteaza unul din argumentele guvernului democrat-liberal: a luat masuri de dreapta, care sunt intotdeauna dureroase, dar benefice pentru reasezarea echilibrelor economice. In opinia comentatorului, reducerea salariilor la bugetari, impozitarea suplimentara a pensiilor n-ar face decat sa spolieze categorii si asa defavorizate. Daca nereusitele actualei guvernari sunt etalate prin exemple concrete, misiunea unui adevarat regim de dreapta e rezumata in formule generale: „concurenţă, descatusarea creativitatii, stimularea competitivitatii, educatie, competenţă, respect pentru initiativa individuala, demnitate pentru cei vulnerabili, mediu de afaceri corect cu toti competitorii” samd. Concluzia lui Ion M. Ionita incearca sa fie nepartinitoare: „Stanga si dreapta au produs un capitalism primitiv, bazat pe accesul la resursele statului, baronizat, ineficient si necompertitiv”.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea ajunge la sursele acestor grave distorsiuini, si ele nu sunt de gasit neaparat in Romania. Pretutindeni statul a ajuns sa preia prea mult din responsabilitatile individului, fara sa le poata face fata. Daca pe timpuri omul se considera resposabil pentru educatia copiilor sai si platea nemijlocit pentru ea, astazi statul asigura accesul general la educatie, dar toata lumea e nemultumita de performantele ei. Pe vremuri, mai scrie Cornea, omul se simtea dator sa-si asigure batranetea: facea copii si punea bani deoparte. Astazi, statul da pensii, care nu mai ajung pentru toti si, finalmente, aproape nimeni nu este ferit de privatiuni cand nu mai poate munci. In zilele noastre, si nu numai in Romania, s-a ajuns la un stat deopotriva “atotputernic, atot-ineficient si atot-corupt”. Se mai poate face ceva? Se poate macar lua act, in mod constient, de acest lucru - arata acest comentariu din revista 22.
XS
SM
MD
LG