In interventia sa de astazi la Consiliul Europei, premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan a fost laudativ la adresa evolutiilor din tara sa si i-a indemnat pe parlamentarii din Adunarea Parlamentara a Consiliulu Europei sa se uite mai intii la problemele pe care le au in tarile lor legate de respectarea drepturilor omului si abia apoi sa critice tara sa. Erdogan a avertizat si asupra pericolului ca Libia sa devina un nou Afganistan sau Irak pentru tarile NATO care participa la operatiunile militare in baza rezolutiei Consiliului de Securitate ONU. O relatare a corespondentului Europei Libere Rikard Jozwiak.
Orice interventie din afara trebuie sa fie umanitara. Nu vrem sa vedem noi Afganistane sau nou Irakuri in Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, a avertizat la Strasbourg premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan, intr-o interventie care ar fi fost menita sa discute despre dialogul intercultural si interreligios.
In Libia pozitia Turciei a fost schimbatoare: initial a fost impotriva interventiei, dar apoi s-a implicat sustinind militar fortele Aliantei Nord Atlantice din care face parte.
Erdogan crede ca tara sa a facut mari progrese in toate domeniile si ca nu ar trebui oprita in drumul ei catre Uniunea Europeana. Ankara a deschis negocierile de aderare in 2005, dar mai multe capitole din „ aquis-ul comunitar” au fost inghetate.
Dintre argumentele folosite de premierul de la Ankara este cel a progreselor economice – tara sa si-a revenit repede din criza economica -, cit si pozitia geostrategica ce nu poate fi de neglijat.
Reprezentanti din Austria, Franta si Germania au adus in discutie problemele nesolutionate legate de refuzul Ankarei de a accepta nave ale cipriotilor greci in porturile Turciei cit si situatia nu tocmai perfecta a drepturilor omului, cu 26 de jurnalisti intermnitati pentru vederile lor politice.
Aici raspunsul premierului Turciei a fost clar si raspicat: ”Cei care judeca Turcia ar trebui sa se uite si in propria ograda!”
In opinia sefului cabinetului de la Ankara, cei care cred ca societatile predominat musulmane nu ar fi suficient de mature pentru democratie, ar avea un comportament rasist si Europa, dimpotriva, ar trebui sa suporte aspiratiile spre democratie ale tarilor musulmane: ”Europa astazi nu poate sa se faca ca nu vede si nu aude strigatele de libertate si pentru drepturi din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.”
In ceea ce priveste Siria si miscarile de protest din aceasta tara, Erdogan, care are relatii bune cu regimul lui Bashar Al Assad, a spus ca spera ca bunul simt sa invinga.