Lipsesc cam 900 de asistenţi medicali, constata astăzi ministrul sănătăţii Andrei Usatîi, cu ocazia Zilei Carierei la Colegiul National de Medicina si Farmacie. Şi cum penuria cea mai mare de cadre medicale medii este la ţară, ministrul a vorbit de posibilitatea ca absolvenţii să fie obligaţi să facă un stagiu în provincie. Planurile şi visele studenţilor sunt însă cu totul altele.
Studentă in anul 2 la Colegiul de Medicina si Farmacie, Elena Nicolici mi-a spus ca nu vrea sa rămână doar asistentă medicală, şi chiar la anul are de gînd sa continue studiile la Universitatea de Medicină. La fel au de gînd să procedeze cam o treime din absolventi, judecînd după estimările colegiului.
Elena Nicolici: „Vreau sa ma aprofundenz in medicină. Medicina generală. După asta da, normal ca voi rămâne in ţară. Vreau aici.”
Colega ei de grupă, Ecaterina Tcaci mi-a spus ca isi va continua studiile la Universitate numai dacă va primi bursă. În caz contrar se va vedea silită să accepte să lucreze in calitate de soră medicală. Daca totuşi nu va gasi un loc de muncă în capitală care să-i convină, va urma o altă facultate nemedicală.
Proiect de lege: obligativitatea unui stagiu la sat
Ecaterina Tcaci: „Daca plecam in raioane ne dau si locuinte unde sa traim si nu mai tin minte ce suma de bani ne achita pentru ca ne ducem in raion. Dar eu as vrea sa lucrez mai mult aici in oraşul Chisinau, nu ma aranjează sa lucrez în raion.”
Ministrul Sanatatii Andrei Usatîi a spus astăzi de Ziua Carierei la Colegiul de Medicină, că este în fază de elaborare un proiect de lege care ar obliga proaspeţii absolvenţi sa lucreze o perioadă în sate, după care să li se dea diploma.
Andrei Usatîi: „Sa-si rascumpere cheltuielile pe care le-a efectuat statul pentru pregatirea acestor specialişti. Preconizam ca pina la trimiterea tinerilor specialişti, adica in lunile iulie-august, sa avem gata acest document.”
Directorul Spitalului Raional din Hânceşti, Petru Ciobotaru a adresat şi el un mesaj de încurajare pentru studenţi.
Petru Ciobotaru: „Nu va ginditi ca este viaţa doar in oraşul Chisinau. Veniti acasa, la bastina dvs., de acolo de unde ati pornit. Trebuie sa avem grija de bătrâneii noştri, părinţii noştri.”
Absolventa Lilia Viscun şi-a vizitat recent mama, care lucrează într-un spital din Spania, tot în calitate de asistentă medicală. Îmi spune ca nu exclude varianta să plece şi ea să lucreze acolo pentru că în Spania conditiile de muncă şi cele tehnice sunt la un nivel mult mai avansat.
Lilia Viscun: „In primul rind la dinsii tehnica e de ultimă generatie. Cea mai performantă. Sa luam, de exemplu sterilizatorul, cel care purifică apa. La noi nu exista inca ultimele aparate. Poate există, dar doar la farmaciile private si sunt putine la număr. A noastre tot sunt bune, dar sunt invechite, le folosim de zeci de ani, şi totul are un sfârşit, are o limită oarecare.”
Ministrul Usatîi spune ca el chiar încurajează plecările peste hotare ale proaspeţilor absolvenţi. Doar că pentru perioade mai mici şi in conditii legale.
Andrei Ursati: „Cand prin contracte interguvernamentale se permite ca un numar stabilit de asistente medicale sa plece intr-o tara care solicita trimiterea din partea Moldovei a unui numar stabilit de asistente. In aceste contracte se prevedere instruirea, invatarea limbii ţării. Este stabilit un contract pentru 3-4 luni sau chiar jumătate de an. Dupa terminarea contractului persoana este obligata sa se reintoarca in Moldova. Si dupa jumătate de an sau un an poate merge inca o data. Astfel se face un schimb de experienţă, vede alta lume, familiile nu se distrug. Asistenta medicala se intoarce inapoi si aduce si o sumă de bani.”
Ministrul Sanatatii a mai spus ca in prezent institutiile medicale au nevoie de cel puţin incă 900 de asistenţi medicali, iar de la cancelaria Colegiului National de Medicina si Farmacie am aflat că anual iși termina studiile doar 600 de tineri, iar o treime din ei intenţionează să-si continue studiile la Universitatea de Medicină.