Linkuri accesibilitate

Atacul de la metroul din Minsk și democrația după Lukașenka


Al. Lukașenka: „Toţi trebuie interogaţi fără a se ţine seama de nici un fel de democraţie şi vaietele patetice de peste hotare”.


Consiliul de Securitate ONU a condamnat, miercuri, „în termenii cei mai categorici” „aparentul atac terorist” din metroul de la Minsk, soldat cu 12 victime. În ciuda arestării a doi suspecţi care şi-ar fi recunoscut vina, misterul exploziei de luni nu a fost încă dezlegat până la capăt. Alexandru Eftode:

Cuvântul „aparent” care descrie atacul de la Minsk în declaraţia Consiliului de Securitate ONU ar sugera, spun surse diplomatice, incertitudinea unor ţări în legătură cu posibilii autori ai atacului.

Preşedintele belorus, Alyaksandr Lukaşenka spune că doi suspecţi reţinuţi la o zi de la atac şi-au recunoscut vina în zorii zilei de miercuri. Într-o declaraţie televizată, Lukaşenka a mai felicitat poliţia, spunând că „a avut nevoie de o singură zi pentru a efectua o operaţiune strălucită, descoperind criminalii fără o singură împuşcătură sau zarvă”.

Potrivit lui Lukaşenka, cei doi suspecţi au recunoscut şi organizarea altor atacuri – explozia din 2008 la un concert de la Minsk şi o explozie la Vitebsk în 2005. Zeci de oameni fuseseră răniţi în aceste incidente. Ancheta se va axa în continuare, a spus Lukaşenka, pe clarificarea motivelor celor doi – un strungar şi un electrician care lucrau la aceeaşi întreprindere.

Declaraţia Consiliului de Securitate ONU adoptată noapte trecută aminteşte tuturor că măsurile antiteroriste nu trebuie să încalce drepturile omului.

Dar liderul belorus care conduce ţara cu o mână de fier din 1994 a spus că vor fi cercetaţi, între alţii, politicieni ai opoziţiei care „ar putea şti cine a comandat” explozia. „Îi căutăm acum pe complici şi comanditari”, a spus Lukaşenka. „Poate aceşti politicieni ai coloanei a cincea vor da cărţile pe faţă şi vor spune cine a comandat atacul. Poate a făcut-o cineva dintre autorităţi. Toţi trebuie interogaţi fără a se ţine seama de nici un fel de democraţie şi vaietele patetice de peste hotare”.

Încă în primele ore de la explozie, politicienii opoziţiei beloruse îşi exprimaseră îngrijorarea că regimul poate folosi atacul, indiferent cine l-a comis, pentru un nou val de persecuţii, după reprimarea brutală a protestelor din decembrie faţă de realegerea lui Lukaşenka. Svetlana Kalinkina, redactor la ziarul independent „Narodnaya Volya” îşi exprimă nedumerirea că autorităţile nu au lansat încă nici o versiune despre motivele şi comanditarii crimei de luni.
Kalinkina crede că serviciile speciale fie sunt pur şi simplu bulversate de cele întâmplate, fie nu vor să spună publicului care sunt versiunile plauzibile.

Între timp, primele victime ale atacului au fost înmormântate miercuri la Minsk. Printre cei 12 morţi se numără cinci femei şi şapte bărbaţi cu vârste între 17 şi 47 de ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG