Linkuri accesibilitate

Medicina la sat


Vedere a satului Negrești
Vedere a satului Negrești

Dacă totul ce ţine de dotarea punctelor medicale rurale rămîne pe vechi, majorarea salariului medicului s-ar putea să nu producă schimbări miraculoase.



O propunere interesantă a fost lansată deunăzi de ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi. Medicii de la sate ar urma să aibă salarii de 10 mii de lei, iar asistentele medicale de 6 mii de lei. Ministrul a mai spus că Guvernul ar putea adopta foarte curînd o decizie în această privinţă pentru a atrage în provincie cadrele medicale.

Realitatea cu amănuntul și cu... Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


„Şi de unde va lua guvernul bani?” e normal să ne întrebăm. Din optimizarea cheltuielilor în spitale şi în centrele medicilor de familie, răspunde domnul ministru. Fireşte, propunerea ministrului e frumoasă şi lăudabilă. Unde mai pui că vine într-o perioadă dificilă cînd reformele te obligă mai degrabă să-ţi strîngi cureaua. Pe de altă parte, identificarea unor sume suplimentare prin folosirea eficientă şi raţională a banilor e chiar, probabil, o reformă de care Moldova are nevoie.

Presupun că şefii ministerului sănătăţii au analizat minuţios starea lucrurilor şi, dacă într-adevăr salariile pot fi majorate substanţial prin optimizarea cheltuielilor, e cazul să ne bucurăm. Numai că ar mai trebui să ni se explice clar ce mîncare de peşte e această optimizare. Pentru că dacă ea presupune o reducere de cadre medicale, pot apărea o sumedenie de probleme colaterale, mult mai dificile decît optimizarea însăşi. Fireşte, rămînem şi cu ideea că pînă acum banii nu s-au cheltuit foarte eficient, dar trecem peste asta.

Aşadar, medicul de la sat are acum vreo cinci mii de lei. Ar putea să aibă de două ori mai mult. Şi ce va urma? Vor da buzna doctorii foarte buni în localităţile rurale? Îmi este greu să răspund afirmativ. Fireşte, zece mii de lei pe lună e o ofertă mai impresionantă decît ajutorul de 30 de mii de lei acordat pe durata cîtorva ani tinerilor profesori de la sate. Dar şi acest salariu ar putea să nu schimbe esenţial datele problemei pentru săteanul simplu. Pentru că dacă totul ce ţine de dotarea punctelor medicale rurale rămîne pe vechi, majorarea salariului medicului s-ar putea să nu producă schimbări miraculoase.

Deocamdată rămînem cu senzaţia că în sferele înalte ale puterii s-a furişat ideea că satul moldovenesc e în mare dificultate, că el trebuie ajutat. Dovadă e şi ajutorul eşalonat de 30 de mii de lei pentru profesorii tineri şi, iată, dorinţa de a majora salariile medicilor de la sate. Numai că pînă la ameliorarea situaţiei e o cale atît de lungă, încît nu e cazul deloc să ne manifestăm euforia.
XS
SM
MD
LG