La Minsk s-a anunţat că încă două persoane au fost arestate în legatură cu explozia de luni din metrolul capitalei Belarusului. Pînă acum, au fost arestate 5 persoane. Explozia de luni a provocat moartea a 12 oameni şi rănirea a peste 200.
Anunţul noilor arestări a fost făcut de adjunctul procurorului general Andrei Şved: ”Am arestat 5 persoane suspectate că ar fi săvîrşit aceasta infracţiune. Pintre arestați se află cel care a comis actul terorist şi o persoana care l-a ajutat.”
Potrivit spuselor procuraturii cei doi nou arestaţi s-ar cunoaşte între ei şi ar veni din acelaşi oraş. Oricum, autorităţile au fost ferme în a susţine că toţi cei suspectaţi şi reţinuţi sunt cetăţeni din Belarus, că toti au mai puţin de 30 de ani şi că nu au antecedente penale.
Adjunctul procurorului general din Belarus a arătat reporterilor astazi înregistrări video de la camerele de supraveghere din staţia de metrou, înregistrări făcute cu puţin timp înainte de explozie. Ele arată un bărbat cu o voluminoasă geantă sport, despre care procurorii spun ca ar fi fost plina de explozibil, şi că ar fi pus-o sub o bancă. Apoi, mai spune procuratura, explozibilul a fost detonat de la distanţă.
Şved mai spune că investigatorii au găsit deja locul în care a fost făcută bomba artizanală, undeva în afara capitalei, şi că s-ar fi confiscat de acolo peste 1000 de piese.
Motivele atacului nu sunt încă limpezi, iar KGB-ul spune că persoana care a comis atentatul era „bolnavă”.
Ieri, preşedintele Aleksandr Lukashena a anunţat că primii doi suspecţi reţinuţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au recunoscut şi că ei ar fi autorii altor doua explozii din Belarus, cea de la un concert in aer liber din Minsk in 2008 şi dintr-o cafenea din Vitebsk din 2005. Niciuna din aceste doua explozii mai vechi nu s-a soldat cu morți.
Lukashenka a ordinat KGB-ului să investigheze şi orientarea politică a suspecţilor, daca nu sunt în legatură cu opoziţia. Imediat după explozie şi după ce au început percheziţiile, lideri ai opozitiei şi militanţi pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea că aceasta tragedie ar putea fi folsosită de autoritarul lider de la Minsk pentru a strînge încă şi mai mult şurubul şi că vor căuta sa cenzureze mai activ internetul.
Temerile opozitiei nu sunt nejustificate, atîta timp cît ieri procurorul general Grigori Vasilievici a spus că autorităţile trebuie să pună ordine în mai multe portaluri de internet care ar fi relatat necorespunzător despre explozie.
Intre timp relatează corespondenţii Europei Libere, 8 dintre cei 12 oameni morţi, au fost îngropaţi.