Linkuri accesibilitate

Guvernul și scoaterea la vînzare a unui pachet de acțiuni Petrom


Dubii în Evenimentul zilei că se vor obține 600 de milioane de euro cît speră premierul Boc.


Evenimentul zilei consemneaza in editia electronica declaratiile facute la Chisinau de directorul adjunct al Serviciului de Informare si Securitate Valentin Dediu. La prezentarea in Parlament a unui raport referitor la evenimentele din aprilie 2009, Dediu a aratat ca fosta conducere a institutiei a organizat intentionat campanii de manipulare a opiniei publice privind implicarea Romaniei in organizarea protestelor violente postelectorale, pentru a lua masuri legale si ilegale in raport cu reprezentantii institutiilor occidentale care deranjau conducerea comunista a tarii. Oficialul serviciilor secrete moldovene a precizat – iar cotidianul romanesc preia – ca nu exista probe privind implicarea Romaniei. Sunt rezumate apoi si alte aspecte din raportul prezentat Parlamentului Republicii Moldova.

Guvernul de la Bucuresti este din nou criticat in editorialul Evenimentului zilei, semnat de Mircea Marian. De aceasta data, pentru initiativa de a scoate la vanzare un pachet de aproape 10% din actiunile detinute de stat la cea mai mare companie petroliera, Petrom. Premierul sustine ca se vor obtine 600 de milioane de euro din aceasta tranzactie, dar Mircea Marian se indoieste. In primul rand pentru ca guvernul se razboieste permanent cu Petrom, (detinuta majoritar de austriecii de la OMV). O acuza de umflare artificiala a pretului carburantilor, ceea ce nu e de natura sa-i mentina credibilitatea in ochii eventualilor cumparatori. Interpretarea comentatorului este ca guvernul Boc nu face decat sa arate cu degetul un tap ispasitor pentru scaderea nivelului de trai al romanilor.

Editorialul saptamanului online Capital, semnat de Claudiu Serban, evoca insa semne bune si tot mai bune din economia romaneasca. Desi abia pe 13 mai se va sti daca s-a reluat cresterea economica si s-a iesit, deci, din recesiune, se pare ca investitiile straine si-au reluat ritmul alert, multinationalele raporteaza rezultate bune si foarte bune, iar investitorii reincep sa-si faca planuri de viitor. In aceste conditii, editorialistul de la Capital crede ca ideea guvernului Boc de a scadea in curand nivelul contributiilor la bugetul de stat ar fi foarte indicata. E cu atat mai ciudat ca forumurile ziarelor continua sa posteze critici inversunate la aceste idei. Potrivit Capital, un merit important in redresarea care se profileaza l-ar avea cel supranumit „premierul din umbra al Romaniei”, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania.
XS
SM
MD
LG