Linkuri accesibilitate

Fondul european de salvgardare periclitat de rezultatul alegerilor din Finlanda?


Timo Soini - liderul partidului Finlandezii Adevărați
Timo Soini - liderul partidului Finlandezii Adevărați

Strategia „Adevăraţilor Finlandezi” a fost critica fondului european pentru salvgardarea ţărilor cu probleme financiare din zona euro.


În Finlanda, un partid al naţionaliştilor eurosceptici a obţinut un scor ridicat la alegerile parlamentare de duminică, ocupând locul trei. Partidul „Finlandezilor Adevăraţi” crede că are şanse să participe la guvernare şi să pună în discuţie contribuţia Finlandei la fondul de salvgardare a zonei euro.

„Finlandezii Adevăraţi” au obţinut 39 de locuri în Parlament. Cu o creştere spectaculoasă faţă de şase locuri în parlamentul actual, naţionaliştii finlandezi au ocupat a treia poziţie după Partidului Coaliţiei Naţionale cu 44 de mandate şi Partidului Social Democrat cu 42. Partidul centrist al premierului Mari Kiviniemi a câştigat numai 35 de mandate şi va trece în opoziţie.

Una din principalele strategii ale „Adevăraţilor Finlandezi” în campania electorală a fost critica fondului european pentru salvgardarea ţărilor cu probleme financiare din zona euro.

Aşa încât contribuţia Finlandei la fondul european poate fi pusă sub semnul întrebării, dacă „Adevăraţii Finlandezi” vin la putere. Liderul lor, Timo Soini crede că anume aşa se va întâmpla. Soini a declarat că partidul său încearcă să intre într-un guvern de coaliţie majoritar. „Sperăm că vom fi parte a guvernului şi atunci vom negocia cu alte partide din coaliţie cum trebuie să arate viitorul şi care va fi politica faţă de chestiunile din Uniunea Europeană”, a spus liderul naţionaliştilor finlandezi.

Creşterea popularităţii lor reflectă nemulţumirile alegătorilor din Finlanda care nu văd de ce ar trebui să plătească datoriile altor ţări din zona euro, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia - ţări risipitoare cum le-a numit partidul naţionaliştilor.

Alegătorul Matti Pietilainen spune că „Adevăraţii Finlandezi” au reuşit „să explice pe înţelesul oamenilor obişnuiţi cum stau lucrurile” cu fondul european de salvgardare, iar aceasta a contat enorm la urnele de vot. „Dezordinea din Portugalia şi Grecia s-a văzut în rezultate”, spune alegătorul nordic.

Portugalia, ţara de la cealaltă extremitate a Uniunii Europene, poate fi prima care va simţi impactul. Lisabona a cerut recent ajutor, după luni de zile în care a spus că va face faţă deficitului bugetar cu forţe proprii.

Parlamentul Finlandei are dreptul să blocheze prin veto o cerere a Uniunii Europene de a contribui la fondul de ajutorare, ceea ce poate însemna o amânare pentru Portugalia.

Cât de important va fi cuvântul „Adevăraţilor Finlandezi” rămâne de văzut. Deocamdată, liderul Coaliţiei Naţionale, Jyrki Katainen considerat drept viitor prim-ministru, a încercat să aplaneze îngrijorările. El a spus că fondul de salvgardare serveşte unei cauze europene comune şi că Finlanda a fost mereu „o ţară responsabilă care rezolvă problemele, nu le creează”.

Finlanda este ultima ţară europeană în care partidele principale pierd teren în faţa celor de extremă dreaptă, eurosceptice şi anti-imigraţie.

Dar liderul „Adevăraţilor Finlandezi” spune că partidul său este flexibil. „Suntem un partid cu care se poate negocia şi toţi susţin că pot guverna împreună cu noi”, le-a spus Timo Soini jurnaliştilor duminică. „Nu suntem extremişti, aşa că puteţi dormi în linişte”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG