Linkuri accesibilitate

Români toleranți cu atitudinile de intoleranță (Observator cultural)


Rădăcinile neîncrederii în mecanismele democratice (România liberă).


Cel mai recent numar al saptamanalului Observator cultural contine si comentariul lui Carmen Musat pe marginea unui recent studiu sociologic realizat de Fundatia Soros printre adolescentii romani. Rezultatele arata ca un procent insemnat dintre ei – mult mai mare decat in randul adultilor – opteaza pentru un regim politic autoritar, eventual militarizat. Ei manifesta intoleranta fata de unele etnii, orientari religioase sau sexuale si, in general, arata autoarea, arata dispret fata de persoanele defavorizate.

Carmen Musat considera ca nu doar scoala poate fi facuta vinovata de aceste rezultate, ci societatea romaneasca in general, iar in special intelectualii. Romanii ar fi toleranti cu atitudinile de intoleranta si „drastici nevoie mare cu excesele corectitudinii politice”. Unele medii intelectuale – pe care editorialista de la Observator cultural nu le identifica explicit – si-ar exprima public optiunea pentru modele culturale provinciale si discutabile sub aspect etic si politic. Dincolo de asta, elevii sunt expusi, prin scoala si mass media, unei propagande in favoarea obedientei si a aderentei neconditionate la un „grup de prestigiu”. Mimetismul intelectual, autoritarismul si intoleranta le sunt propuse, in opinia comentatoarei, mult mai apasat decat alteritatea.

Un alt articol, din Romania libera si semnat de Tom Gallagher, pare sa demonstreze ca radacinile neincrederii in mecanismele democratice se extind cu repeziciune. In acest comentariu este vorba despre intentia de a infiinta curand in Romania un partid de stanga radical. Partidul Dreptatii Sociale este initiativa unor fosti membri ai Partidului Social Democrat, dar care au activat si in Partidul Socialist al Muncii, urmasul declarat al Partidului Comunist condus de Nicolae Ceausescu, sau chiar in structurile politice dinainte de 1989. De ce apare tocmai acum? Gallagher crede ca o explicatie este deruta intregului sistem capitalist, mai ales a celui european. Faptul ca Uniunea Europeana decide tot mai des sa acopere din banii contribuabililor pierderile speculantilor bancari si ale investitorilor nu este de natura sa consolideze increderea in virtutile europenizarii. „Noul tip de capitalism european sponsorizat de Germania si Franta se bazeaza pe socializarea pierderilor, pe cand castigurile vor continua sa fie sponsorizate”.
XS
SM
MD
LG