27 aprilie 2001
Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; comentator: Octavian Paler)
Simple exerciţii retorice.
După ruperea protocolului încheiat de PDSR cu liberalii, premierul Năstase a anunţat că preferă alegerile anticipate unei alianţe cu PRM. Această declaraţie a venit, de fapt, după ce diverse voci din partid au ţinut să se arate îngrijorate de perspectiva unor concesii prea mari făcute în direcţia inversă, spre UDMR. Cum guvernul minoritar n-ar mai putea conta în cazul unor paşi înapoi în relaţiile cu UDMR decit pe voturile de la PRM, care ar putea profita de situaţie pentru a-şi impune discursul extremist, nu era greu de prevăzut că, mai devreme sau mai tîrziu, Adrian Năstase va trebui să înfrunte aceasta dilema.
O alianţă toxică ce ar fi cu siguranţă rău văzută în Occident şi ar compromite pentru încă un timp şansele partidului său de a intra în internaţionala socialistă creînd probleme apropierii noastre de Europa, sau riscul de a pierde puterea. Dintre cele doua rele, Adrian Năstase a optat pentru ultima. Nu sunt însă convins că a făcut-o cu gîndul că un asemenea risc ar fi iminent. Dimpotrivă. Cred că Adrian Năstase se imaginează suind încă multă vreme treptele de la Palatul Victoria. Si, presupun că nu se înşeală prea tare în calculele sale. Căci nu văd ce partid din opozitie ar fi interesat în acest moment în organizarea de alegeri anticipate. Ba chiar, am impresia că perspectiva alegerilor anticipate e de natură să îngrijoreze. Să sperie. Să asigure culmea! stabilitatea guvernului aşa minoritar cum este. [...]
Liberalii abia au ieşit din conul de umbră echivocă în care i-a plasat protocolul încheiat cu PDSR după alegeri. PD este supraocupat cu războiul intern pentru şefie dintre Petre Roman şi Traian Băsescu. Iar PRM nu poate avea certitudinea că va mai beneficia de vîntul favorabil care i-a suflat în pînze de la ultimele alegeri.
Încît, în chip logic, bineînţeles, în măsura în care logica mai e utilă la noi, opozitia e intersată să şicaneze guvernul, să-l cenzureze, să-i divulge slăbiciunile, dar nu este interesată să-l doboare. Şi cred că pot include şi UDMR în această reticenţă, deaorece protocolul încheiat cu PDSR încă nu şi-a epuizat resursele.
Aceasta situaţie, cumva paradoxală, asigură, cred eu, o relativă siguranţă guvernului minoritar şi chiar posibilitatea de a folosi perspectiva alegerilor anticipate ca sperietoare. [...]