Linkuri accesibilitate

Drama nealegerii preşedintelui văzută de simplii muritori


Nu prea am întîlnit oameni simpli îngrijoraţi de nealegerea preşedintelui ţării; ei sînt preocupaţi de creşterea preţurilor, calitatea produselor, invazia gunoaielor, facerea banilor...


Deunăzi am ascultat interviul preşedintelui interimar Marian Lupu acordat postului nostru de radio. Marian Lupu zicea, între altele, că şeful statului trebuie să fie ales. Şi nu e suficient pur şi simplu să spunem asta, ci chiar trebuie s-o facem, fiindcă avem de gestionat o ţară toţi împreună, spunea Marian Lupu.

Realitatea cu amănuntul și cu Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


Există un soi de frămîntare, un soi de dramatism care pluteşte luni de zile în aer după plecarea lui Vladimir Voronin din funcţia de preşedinte. Drama asta poate fi rezumată la o singură întrebare: Cum să alegem un preşedinte al ţării? Şi oamenii se agită, se frămîntă, sînt copleşiţi de îngrijorare, caută soluţii sau descriu scenarii triste, dezolante.

Aici simt nevoia unei precizări importante. Oamenii aceştia îngrijoraţi, stresaţi, abătuţi, sînt în temei politicieni. Lor le ţin isonul şi unii analişti politici, dar şi unii politicieni din străinătate care ne vizitează ţara. În schimb pe palierul simplilor muritori e linişte şi pace.

Eu unul nu prea am întîlnit oameni simpli îngrijoraţi de nealegerea preşedintelui ţării. Oamenii simpli sînt preocupaţi de problemele lor cotidiene: creşterea preţurilor, calitatea produselor, invazia gunoaielor, facerea banilor. Cine se mai gîndeşte la faptul că preşedintele nu e ales?

Mai mult, unii dintre cei cărora le-am solicitat părerea în această privinţă, uitaseră cu desăvîrşire de drama politicienilor şi mi-au mărturisit că pentru ei e totuna: avem un preşedinte sau un preşedinte interimar. Am întîlnit şi voci răspicate care susţineau că viaţa lor de zi cu zi nu are nici o legătură cu alegerea preşedintelui, că ele, vocile, oricum vor trăi cum au trăit, ba chiar ar fi şi mai bine preşedinţia să fie desfiinţată, aşa cum şi unele şcoli sînt închise, pentru a economisi banii statului.

În interviul său consistent, domnul Marian Lupu, candidatul Alianţei de guvernămînt la funcţia de preşedinte, vorbea foarte frumos şi convingător despre cît de importantă ar fi alegerea şefului statului. Erau invocate stabilitatea, venirea investitorilor, securitatea statului ş.a.m.d. Marian Lupu are, probabil, dreptate. Numai că şi starea de spirit a oamenilor simpli, care nu vor să înţeleagă pericolele ce derivă din nealegerea preşedintelui, s-ar putea să conţină un soi de dreptate.

Şi, la urma urmei, e în puterea politicienilor să aleagă şeful statului. Cam ar fi timpul ei să renunţe la îngrijorare şi la discursurile adresate publicului şi să facă ceva în acest sens, dacă vor, fireşte. Pentru că dacă nu vor ei, de ce ar trebui să vrea mai mult simplii muritori copleşiţi de cotidian?

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG