Linkuri accesibilitate

Multe spitale nu întrunesc condițiile de siguranță


Moldova - Meeting of hospital directors, Chisinau, 21April2011
Moldova - Meeting of hospital directors, Chisinau, 21April2011

Audit OMS: 40% din spitale nu au surse alternative de energie electrică, niciun spital municipal nu dispune de sursă proprie de apă, Iar dacă s-ar întrerupe livrarea gazului natural doar 7 spitale vor putea face faţă situaţiei.


Cel puţin 5 spitale din Moldova, 4 fiind în Chişinău, s-ar putea dărâma în cazul de calamităţi naturale. Sunt concluziile unui altfel de audit făcut de ministerul Sănătăţii cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Numărul spitalelor care nu întrunesc toate condiţiile de siguranţă dacă s-ar produce un dezastru este însă mult mare. Cercetarea arată că aproape 70% din spitalele publice la care s-a limitat studiul (41 din 66) au un grad mediu de rezistenţă la un eventual cutremur şi nu pot garanta că vor face faţă unei situaţii excepţionale. Motivul principal, după cum au constatat evaluatorii, este lipsa infrastructurii necesare şi degradarea reţelelor inginereşti.

Mihai Pîslă, coordonatorul proiectului: “Problema principală a reţelelor este gradul înalt de uzură absolut la toate reţelele, nu contează, şi reţelele electrice, şi apeductele, şi reţelele de canalizare. Puţin diferă spital de la spital, dar asta-i o problemă comună a tuturor spitalelor de al noi din ţară. Fără doar şi poate că s-a investit, însă investiţiile acestea trebuie să fie capitale. Multe spitale s-au construit în perioada anilor 70 şi acuma au trecut vreo 40 de ani şi reţelele ies din funcţie fiindcă le-a expirat termenul. Da, se fac nişte reparaţii cotidiene, însă de schimbat toate reţelele inginereşti este foarte costisitor.”

Problema comună a spitalelor: gradul înalt de uzură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


Studiul arată că aproape 40% din spitale nu au surse alternative de energie electrică, cum ar fi generatoarele electrice, şi nicio instituţie spitalicească municipală nu dispune de sursă proprie de apă, fîntînă ori rezervor. Iar dacă s-ar întrerupe livrarea gazului natural, numai 2 spitale republicane şi 5 raionale vor putea face faţă situaţiei folosind alt tip de combustibil.

În caz de situaţie excepţională, le-ar mai împiedica să funcţioneze după toate rigorile lipsa personalului instruit, a echipamentului şi mobilierului corespunzător.

Spitalul Clinic Republican de Psihiatrie face parte din grupul celor 5 instituţii care au cel mai redus nivel de siguranţă. Iată cum explică situaţia directorul spitalului Mihai Hotineanu: “Este cel mai vechi spital. A suportat 4 cutremure de pămînt. Multe sisteme de canalizare care sînt în stare uzată, aproape 80-90%. Anul acesta sînt prevăzuţi bani pentru modernizare în sumă de 2 mln. lei şi atît. Soluţia e reparaţia capitală sau construcţia unor blocuri noi.”

Ministerul Sănătăţii a anunţat cu puţin timp în urmă că vrea să reformeze sistemul spitalicesc din Republică, investind mai mulţi bani în spitalele regionale, care se planifică să fie 10 la număr, pregătite să presteze servicii de calitate după standarde europene. Un asemenea spital ar costa aproximativ 40 mln. de euro, dar ar fi mai ieftin decît reconstrucţia unor instituţii raionale, a declarat azi ziariştilor ministrul Andrei Usatîi.

Cum îşi vor rezolva problemele celelalte spitale ca să nu prezinte un potenţial risc pentru pacienţi? “Aceste spitale, eu sînt sigur, că şi-au elaborat nişte proiecte pentru a fi consolidate şi de a fi aduse în concordanţă cu necesităţile. ” – a răspuns vag Andrei Usatîi.

În proporţie de 98 la sută spitalele sînt finanţate de Casa Naţională de Asigurări Medicale, celelalte 2% sînt alocările fondatorului, în cazul spitalelor din teritoriu – ale consiliilor raionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG