Linkuri accesibilitate

Japonia: O interdicție dureroasă


Aproape 80 de mii de locuitori pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Dai-ichi au fost evacuați.


Japonia izolează astăzi zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima pentru a împiedica zeci de mii de locuitori evacuați după avaria de pe 11 martie să se furișeze la casele abandonate în grabă. De teamă că nu vor mai putea călca în zona interzisă luni de zile, mulți dintre cei evacuați au dat busna în ultima zi în orașele pustii ca să-și recupereze din avere măcar cât pot duce cu mașina. Alexandru Eftode rezumă o relatare a agenției Associated Press:


„Astăzi este ultima noastră șansă, dar nu vom sta mult – numai cât să luăm ce putem duce și ne întoarcem”, a spus tehnicianul medical Kiyoshi Kitajima intrând în spitalul din Futaba, un orășel la o aruncătură de băț de la centrala avariată. Ca mulți alții el s-a folosit joi de ultima zi înainte de închiderea zonei interzise ca să recupereze lucrurile lăsate în urmă la evacuare.

Aproape 80 de mii de locuitori pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima Dai-ichi au fost evacuați pripit pe 12 martie după ce cutremurul de pământ și valul țunami au distrus sistemele de răcire ale reactoarelor nucleare. Ordinul guvernamental de atunci de a declara zona interzisă nu prevedea, însă, vreo sancțiune, așa că mulți locuitori au continuat să se întoarcă în vizite scurte ca să salveze ce a rămas din agoniseala de-o viață.

Nivelul radiației nu este mare, dar autoritățile sunt îngrijorate că o expunere îndelungată poate fi nocivă, așa că au decis să instaleze puncte de control. Poliția neputiincioasă până acum a primit împuternicirea să-i oprească din drum pe cei neascultători, pedepsele ridicându-se până la 1200 de dolari sau 30 de zile de arest.

„Îi rugăm pe oameni să fie înțelegători. Nu vrem ca ei să intre în zona interzisă”, a declarat jurnaliștilor Yukio Edano, secretarul șef al guvernului japonez. Ordinul i-a înfuriat pe unii, mai ales pe cei care au plecat la evacuare, cu mai mult de o lună în urmă, numai cu hainele de pe ei și cartea de credit în buzunar.

„Crezusem la început că ne vom putea întoarce în câteva zile, așa că n-am luat nimic cu mine”, spune Kazuko Suzuki de la Futaba. Femeia de 49 de ani care s-a refugiat cu fiul și fiica adolescenți spune că vrea să se întoarcă măcar pe o clipă să vadă dacă a rămas casa la locul ei.

Când au auzit că se pregătește închiderea, mulți refugiați s-au aventurat în zona interzisă, unii purtând costume albe de protecție, alții numai măști pe gură și haine de ploaie în speranță că îi vor apăra de radiație. Zeci de mașini încărcate până la refuz și cu geamurile închise au străbătut zona în ultimele zile.

Unii, foarte puțini, au refuzat de tot să-şi lase gospodăriile. Joi noaptea mai rămâneau acolo aproximativ 40, cei mai mulți fermieri care nu vor să-și părăsească vitele sau bătrâni. Autoritățile locale spun că încearcă din răsputeri să-i convingă să plece, dar pe aceștia n-au de gând să-i amendeze.

După evacuarea de la 12 martie, în urmă au fost lăsate, potrivit cifrelor guvernamentale, cam 3400 de vaci, 31 de mii de porci și 630 de mii de găini și se estimează că cele mai multe animale au murit de atunci.

Ordinul de închidere n-a fost emis pentru că s-ar fi înrăutățit situația de la centrala avariată. Dimpotrivă – pare să se fi stabilizat. Guvernul spune, însă, că până și în cazul celui mai fericit scenariu vor trece între șase și nouă luni ca reactoarele să se răcească de tot și să fie oprite în siguranță. Lucrările sunt periclitate mereu de defectarea echipamentului, radiația ridicată în incinta centralei și noi cutremure. Ultimul, care a avut loc joi, a înregistrat magnitudinea de 6,1 grade.

Odată zona din jurul centralei închisă, secretarul guvernului Yukio Edano spune că locuitorii vor fi lăsați să viziteze în următoarele o lună sau două casele abandonate. Dar – sub supraveghere, numai câte un om la fiecare familie și numai pentru maxim două ore. Nici o vizită nu va fi permisă, însă, în raza de trei kilometri de la centrală.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG