Linkuri accesibilitate

30.04 - București: Recursul în anulare ca instrument politic PSDR


Renate Weber în 2008
Renate Weber în 2008

Juriştii critică decizia guvernului drept o încercare de a crea instabilitate în justiţie, de a diminua autoritatea judecătorească şi a permite amestecul politicului în justiţie.



30 aprilie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Liana Ionescu).

Recursul în anulare ca instrument politic PSDR.


Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de urgenţă extrem de „ciudată”, în primul rând pentru că modifică o lege organică şi anume Legea Codului Penal şi de procedură penală. Potrivit acestei ordonanţe, la solicitarea ministrului de justiţie, Parchetul poate pronunţa recursul în anulare până la un an după emiterea unei sentinţe definitive de către Curtea Supremă de Justiţie. PDSR nu-şi ascunde intenţia de a se folosi de acest nou instrument juridic pentru a putea anula sentinţe judecătoreşti, doar aparent definitive.

Experţii contactaţi de Europa Liberă sunt de părere că prin această modificare, sistemul juridic se întoarce la stadiul de înainte de 1989. Renate Weber, juristă şi specialistă în drept constituţional, spune că prin recenta modificare a Codului de procedură civilă, România face un „salt în trecut”.

„Ne-am întoarce de unde am plecat în 1990 pentru că un astfel de recurs excepţional exista în Codul de procedură civilă. În ultimii 10 ani, însă, Codul a suferit mai multe modificări şi din fericire se ajunsese la o formulă în care acest recurs în anulare era o cale cu adevărat excepţională de atac. Erau numai patru situaţii în care se putea recurge la acest recurs iar netemeinicia unei hotărâri nu se număra printre ele”.

Unii experţi sunt de părere că recursul în anulare este un mecanism de sorginte sovietic care ar trebui eliminat cu totul.
Mai mult, ei atrag atenţia că acest recurs în anulare nu este în concordanţă cu legislaţia europeană. Juriştii critică decizia guvernului drept o încercare de a crea instabilitate în justiţie, de a diminua autoritatea judecătorească şi a permite amestecul politicului în justiţie. Avocatul poporului, Paul Mitroi, subliniază că practic este vorba despre o lărgire a atribuţiilor executivului în dauna puterii judecătoreşti.
XS
SM
MD
LG